Ciasto gruszkowe z mascarpone i migdałami

Doskonałe ciasto z gruszkami. Smak dzieciństwa.

Ciastaciasto z owocamiDeseryPlacki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 192 głosów)

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 160 g masła, schłodzonego i posiekanego
  • Nadzienie: 4 dojrzałe gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 9 łyżek (225 g) cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g migdałów

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wymieszać mąkę, cukier i masło. Dodać 3-4 łyżki lodowatej wody i krótko miksować. Zagnieść ciasto i na blacie roboczym szybko uformować z ciasta kulę. Zapakować ciasto w folię i studzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ćwierć ciasta odstawić. Resztę grubo zetrzeć do formy i uformować dno i brzegi. Z pozostałego ciasta stworzyć warkocz i otoczyć nim brzegi formy. W nagrzanym piekarniku piec ciasto przez 25 minut, a następnie wystudzić.
  • Obrać gruszki, przepołowić i usunąć rdzenie. Natychmiast wymieszać z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru. Zrobić ozdobne wgłębienia powyżej. Sześć łyżek cukru, mascarpone, jajka i mąkę mieszać, aż będzie gładki krem a następnie rozłożyć na upieczonym cieście.
  • Góra: ułożyć gruszki na cieście, posypać migdałami i 2 łyżkami cukru. Piec przez 40-45 minut.
  • Ozdoba: z wałków ciasta zrobić warkocz i ułożyć go dookoła formy. Trzeba zapleść 3-4 krótsze warkocze i 1 długi.
  • Zobacz także:
  • Jabłka w cieście z pianą cynamonową i gruszkowym czatniOrzechowe ciasto z mascarpone i miodemGruszkowy strudel z marcepanem i migdałami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy