Ciasto z gruszkami

Ocena:

4.15 (266)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto z gruszkami dzięki dodatkowi owoców jest lekko wilgotne i po prostu przepyszne. Najlepiej smakuje upieczone z dodatkiem polskich gruszek, które są bardziej soczyste i aromatyczne. Ten deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a do tego robi się go naprawdę szybko. To wprost idealna propozycja do popołudniowej kawy, ale z powodzeniem możemy poczęstować nim również gości. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na ciasto gruszkowe – obowiązkowo posypane cukrem pudrem!

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • cukier  220 g

  • mąka  200 g

  • olej  150 ml

  • woda  150 ml

  • proszek do pieczenia  10 g

  • gruszki  6 szt.

Ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę na ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą.

  • Krok 2:

    Gruszki: myjemy je, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

  • Krok 3:

    Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka odkładamy na potem.

  • Krok 4:

    Mokre składniki: żółtka ucieramy z cukrem, na puszystą masę. Potem dolewamy wodę i olej – mieszamy.

  • Krok 5:

    Suche składniki: następnie, partiami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia.

  • Krok 6:

    Ciasto z gruszkami: do masy dodajemy gruszki i mieszamy, mikserem lub ręcznie.

  • Krok 7:

    Piana z jajek: na koniec dokładamy białka, które delikatnie mieszamy z ciastem.

  • Krok 8:

    Pieczenie ciasta z gruszkami: masę wylewamy na blaszkę i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut do godziny. Wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

  • Krok 9:

    Podanie: przestudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Można podawać je z kleksem z bitej śmietany lub gałką lodów.

Porady

  • Przepis na ciasto z gruszkami można nieco podrasować. Do bazowej wersji można dodać przyprawy, takie jak imbir, cynamon, czy wanilia. Możemy wzbogacić je też orzechami lub suszonymi owocami.
  • Takie proste ciasto z gruszkami i cynamonem sprawdzi się jako deser, który możemy zabrać na piknik. Można bez problemy pokroić je na mniejsze kawałki i spakować do pojemnika.
  • To szybkie ciasto z gruszkami to także świetna propozycja, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Robi się je szybko i z prostych składników, które zazwyczaj mamy w domu.
  • W wersji bardziej wykwintnej możemy przygotować ciasto z gruszkami i budyniem. Możemy skorzystać z gotowego lub zrobić go samodzielnie w domu. Na wierzch warto wtedy przygotować kruszonkę.
  • Gruszki dobrze komponują się z innymi owocami, ich smak w tym deserze jest dość neutralny. Jedną z bardziej popularnych wersji jest ciasto z jabłkami i gruszkami. Ale możemy dodać do masy również jeżyny, wiśnie i porzeczki, ale w niezbyt dużej ilości, żeby nie zdominowały gruszkowego smaku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto z gruszkami – inne propozycje

Szybkie i tanie ciasto z gruszkami możemy przygotować na wiele sposobów. Każdy przepis jest nieco inny, ale wszystkie równie pyszne. Jeśli lubimy kruche ciasta, najlepsza będzie tarta z gruszkami. Natomiast dla fanów ciasta drożdżowego, dobrym wyborem będzie właśnie ten puszysty placek. Jeśli zależy nam na czasie, zdecydujmy się na szybkie ciasto z gruszkami z kuchenki mikrofalowej. Ci, którzy nie lubią mocno słodkich ciast, powinni spróbować zrobić ciemne ciasto z gruszkami, o mocno kakaowym smaku. A prawdziwym łasuchom, lubiącym bardzo słodkie desery, z pewnością posmakuje ciasto z gruszkami i bezą.


Jak podać ciasto z gruszkami?

Niezależnie od tego czy przygotujemy ucierane ciasto z gruszkami, tartę czy ciasto drożdżowe, ważny jest sposób podania. Taki wypiek będzie smakował jeszcze lepiej. Do tego deseru najlepiej będzie pasowała bita śmietana lub gałka lodów o ulubionym smaku. Wierzch ciasta gruszkowego można też oblać na wierzchu polewą czekoladą i uprażonymi orzechami. Możemy również zaserwować je z sosem karmelowym lub waniliowym.


Ciasto gruszkowe fit

Pyszne ciasto gruszkowe możemy zrobić, nawet jeśli dbamy o linię. Wystarczy zamienić kilka składników, żeby odchudzić ten deser. Dietetyczne ciasto gruszkowe przyrządzimy, zastępując cukier dowolnym słodzikiem. Możemy wykorzystać ksylitol, stewię lub erytrytol. Kolejnym produktem, jaki musimy wymienić, jest mąka. Przygotowując ciasto z gruszkami fit, najlepiej będzie wykorzystać zmielone płatki owsiane lub mąkę orkiszową. Dodatkowo zwykły olej możemy zamienić na kokosowy.


Odwrócone ciasto z gruszkami

Wszyscy kochamy klasyczne ciasto z gruszkami, ale ten prosty przepis doczekał się także różnych ciekawych odsłon. Coraz większą popularność zdobywa odwrócone ciasto z gruszkami. Robiąc ten przepis, na spodzie blachy układamy owoce i zalewamy je ciastem, a po wyjęciu z piekarnika odwracamy je do góry nogami. W ten sposób otrzymujemy na wierzchu ciasta piękną warstwę skarmelizowanych gruszek.  


Ciasto z całymi gruszkami

Przepis na ciasto z gruszkami można też urozmaicić wizualnie. Masę robimy w ten sam sposób. Ale owoców nie kroimy, a jedynie cienko obieramy ze skórki. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i delikatnie wciskamy w nie gruszki. W tym przypadku, aż się prosi, żeby całość oblać polewą czekoladową. Oczywiście na wystudzony wypiek. Ciasto z całymi gruszkami nie tylko smakuje wspaniale, ale i wygląda pięknie po przekrojeniu. To wprost idealna propozycja na uroczyste okazje lub na spotkanie we dwoje.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne