Ciasto francuskie z bananami

Przepis na ten deser znalazłam w Internecie, smakuje wszystkim znajomym.

Deserypolewa czekoladowaPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 211 głosów)

Składniki:

  • 450 g gotowego ciasta francuskiego
  • 6 bananów
  • sok z 1 cytryny
  • 1 żółtko do posmarowania gotowego ciastka przed pieczeniem
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Odmrozić ciasto francuskie. Pokroić je na 12 kwadratów. Obrać banany, pokropić sokiem z cytryny. Na każdym kawałku ciasta kładziemy ukośnie pół banana. Składamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta na bananie i chwilę dociskamy, aby ciastka w trakcie pieczenia się nie porozklejały. Przed pieczeniem posmarować ciastka roztrzepanym jajkiem. Pieczemy banany przez ok. 15 minut w 200 stopniach C. Kiedy ciastka ostygną polewamy je polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Można podawać je na zimno, jak i na gorąco.

Porady

Zobacz też: ciasto francuskie z szynką, oscypkiem i cukinią

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy