Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to pyszna propozycja na podwieczorek. Pachnie masłem i kojarzy się z dzieciństwem i wizytami w kuchni babci. Szczodrze posypujemy je kruszonką, dzięki czemu wierzch ciasta jest chrupiący i bardzo smaczny. Kwaśne jabłka świetnie komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym i maślaną kruszonką. Całość jest lekka i smakuje wybornie! 

Ciastaciasto z jabłkamiciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.07 z 314 głosów)

Kroki wykonania:

  • ciasto-drozdzowe-z-jablkami11.100 g masła, pół szklanki mąki i pół szklanki cukru odkładamy na kruszonkę. Z pozostałych składników przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami cukru, dodaj pół szklanki ciepłego mleka, 4 czubate łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn już wyrośnie dolej do niego pozostałe mleko, dodaj resztę mąki, rozkłócone jajko, szczyptę soli, cukier oraz roztopione masło, zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
  • ciasto-drozdzowe-z-jablkami22.Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wyłóż na nim pokrojone w grubą kostkę jabłka, posyp je cynamonem. Na sam koniec przygotuj kruszonkę. Połącz mąkę, masło i cukier jak na kruche ciasto i rozkrusz na jabłka. Piecz około 1 godzinę w 180 stopniach.

Porady

W przepisie na ciasto drożdżowe z jabłkami wykorzystujemy:

  • drożdże – świeże
  • masło – wcześniej roztopione i lekko przestudzone
  • mleko – lekko podgrzane, ale nie gorące
  • jabłka – najlepiej kwaśne

Przygotowując ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką musimy odpowiednio przygotować jabłka. Przyda się nam do tego odpowiedni gadżet – może wydawać się zbędny, ale w gruncie rzeczy bardzo ułatwia życie, zwłaszcza kiedy mamy do pokrojenia dużą ilość jabłek. Krajalnica do jabłek, bo o niej mowa, działa na prostej zasadzie. Umieszczamy ją na jabłku i naciskamy, tak żeby przeszła przez cały owoc. Dzięki temu otrzymujemy jabłko pokrojone na równe cząstki i wykrojony środek z pestkami. Cząstki możemy dodatkowo przekroić na pół nożem, jeśli uważamy, że będą za duże do ciasta.

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jabłkami?

Przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami jest stosunkowo prosty. Warto jednak zadbać o kilka elementów, aby ciasto drożdżowe było puszyste i dobrze wyrośnięte. Przede wszystkim składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, co oznacza, że musimy wyciągnąć je z lodówki co najmniej 1,5-2 godziny przed pieczeniem. 

Ciasto drożdżowe możemy wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Ta druga opcja jest dużo wygodniejsza, ale warto pamiętać, że obroty haka do wyrabiania ciasta drożdżowego nastawiamy na małe, aby szybkie ruchy nie zniszczyły struktury ciasta. Bardzo ważne jest także to, żeby się nie spieszyć – ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu, aby mogło wyrosnąć. Do pieczenia jest gotowe, kiedy podwoi swoją objętość. Może to trwać krócej lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia. Jeśli chcemy nieco przyspieszyć proces wyrastania ciasta, postawmy je w pobliżu pieca lub w innym ciepłym miejscu.

Placek drożdżowy z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami najlepiej smakuje, jeśli użyjemy kwaśnych, twardych owoców. Jeśli nie wiemy, jaka odmiana jabłek będzie odpowiednia, kupmy kilka różnych owoców i spróbujmy ich – te najbardziej kwaśne będą najlepsze. Przepis na ciasto drożdżowe może też być modyfikowany pod inne owoce. Pyszne jest ciasto drożdżowe ze śliwkami, truskawkami czy rabarbarem. Jeśli chcemy upiec coś na szybko, a nie mamy akurat pod ręką owoców, możemy upiec ciasto drożdżowe bez żadnych dodatków.

Powyższy przepis można też wykorzystać do zrobienia słodkich bułeczek z jabłkami. Drożdżówki z jabłkami zrobimy formując z ciasta kule, które następnie rozpłaszczamy na blasze, a na wierzchu układamy kawałki jabłka, całość posypujemy kruszonką. Innym pomysłem jest przesmażenie jabłek pokrojonych w kostkę i umieszczenie ich w środku bułeczek. 

Ciasto drożdżowe z jabłkami będzie jeszcze lepsze, jeśli jego wierzch posypiemy cukrem pudrem lub polejemy lukrem. Dla kontrastu smakowego możemy nawet przygotować lukier cytrynowy. Całość będzie pyszna!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy