Ciasto brzoskwiniowe składa się z trzech warstw – puszystego biszkoptu, śmietankowej pianki i owocowej galaretki. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i pięknym wyglądem. Najlepiej przygotować je latem, gdy łatwo o świeże i dorodne brzoskwinie. Podane w towarzystwie filiżanki mrożonej kawy z pewnością zrobi furorę na wszystkich rodzinnych spotkaniach. Jeśli szykujecie się na przyjęcie gości lub po prostu macie ochotę na słodkie co nieco, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ciasto z brzoskwiniami.
StockFood
(średnia 4.46 z 197 głosów)
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby nabrały temperatury otoczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Foremkę o wymiarach 26x26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Spód: białka oddzielamy od żółtek. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Białka przekładamy do sporej miski i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując, partiami dodajemy cukier, a następnie żółtka. Łączymy suche składniki z resztą masy przy pomocy szpatułki.
Pieczenie: ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy je przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odkładamy do wystudzenia.
Pianka śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, odkładamy ją do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Powstałą piankę łączymy z żelatyną. Wykładamy ją na wystudzony biszkopt i wyrównujemy przy pomocy szpatułki. Całość chłodzimy w lodówce.
Brzoskwinie: dokładnie myjemy i osuszamy. Obieramy je ze skórki i usuwamy z nich pestki. Miąższ kroimy w kostkę.
Galaretka: rozpuszczamy ją w 500 ml gorącej wody. Odkładamy do przestudzenia.
Ciasto brzoskwiniowe: wyjmujemy biszkopt z pianką z lodówki i układamy na nim kawałki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy gotowe ciasto przez co najmniej godzinę (czas ten nie został wliczony do klasyfikacji dania).
Porady
- Jak sprawdzić, czy biszkopt na ciasto brzoskwiniowe jest już upieczony? Wystarczy w jego środek wbić drewniany patyczek. Jeśli jest suchy, spód jest gotowy. Jeżeli zaś zostaną na nim kawałki masy, należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
- Brzoskwiniowiec z galaretką polecamy przechowywać w lodówce, pod przykryciem. Zachowa świeżość przez około 3–4 dni.
- Biszkopt na ciasto z brzoskwiniami wyjmujemy z formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu, inaczej może się rozpaść. Warto użyć blaszki z rozsuwanymi bokami.
- Fanom czekoladowych smaków polecamy zrobienie brzoskwiniowca, którego spód stanowi biszkopt kakaowy. Deser świetnie smakuje także na biszkopcie migdałowym.
- Jeśli chcemy, żeby ciasto brzoskwiniowe z pianką miało bardziej wyrazisty aromat, możemy dodać do masy śmietankowej odrobinę ekstraktu z wanilii. Krem o gęstszej konsystencji uzyskamy natomiast, jeśli zrobimy go na bazie masła i budyniu lub serka homogenizowanego.
- Poza sezonem na świeże owoce możemy przygotować równie pyszne ciasto z brzoskwiniami z puszki. Warto także przyrządzić zawczasu domowe brzoskwinie w syropie, żeby nie używać produktu ze sklepu.
- Przygotowanie ciasta możemy rozłożyć na kilka dni – wcześniej upiec biszkopt, a innego dnia zrobić piankę i galaretkę. Wystudzony spód polecamy owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki. Zachowa wtedy świeżość nawet do 7 dni. Można go także zamrozić.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na ciasta z galaretką.
Słodkie, soczyste brzoskwinie świetnie komponują się ze smakiem rozmaitych wypieków. Można dodawać je do szarlotek, placków z kratką, serników, tortów i wielu, wielu innych. Szczególnie jednak polecamy wypróbować:
W bardzo prosty sposób można też zrobić smaczne ciasto z brzoskwiniami na zimno. Zwykle składa się ono z warstwy ciasteczek maślanych, śmietankowej pianki i owocowego musu lub galaretki. Spód możemy także zrobić z gotowych biszkoptów, krakersów lub pokruszonych herbatników wymieszanych z płynnym masłem. Lekkie ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia szczególnie dobrze sprawdzi się podczas letnich imprez na świeżym powietrzu.
Warstwowe ciasto brzoskwiniowe na biszkopcie samo w sobie prezentuje się bardzo estetycznie. Jeśli jednak chcemy, żeby przykuło uwagę wszystkich gości, możemy zastąpić galaretkę owocową jej przezroczystą wersją. Dzięki temu pokrojone na kawałki świeże brzoskwinie będą pięknie wyeksponowane.
Innym sposobem na ozdobienie brzoskwiniowca jest wykonanie kilku efektownych kleksów ze śmietanowej masy. Ułatwi to rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką. Przy jego pomocy z łatwością stworzymy fantazyjne rozetki z kremu. Osobom, które nie mogą się pochwalić zdolnościami manualnymi, polecamy udekorować wierzch ciasta świeżymi owocami.
Komentarze