Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta pyszne poałczenie bananów kremu i czekolady.

Dodany przez: bernika

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.25 z 8 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • - ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny.
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
  • 2 jajka.
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • nie cała 1/2 szklanki zimnej wody.
  • 2 łyżki kakao.
  • - na krem:.
  • 500 ml śmietany kremówki (30%).
  • 2 śmietan-fixy.
  • 3 łyżki cukru pudru.
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolada.
  • 3 banany.
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Margarynę, cukier, kakao i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie margaryna i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Do zimnej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 30 minut. Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębkość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przełozyć do miski i rozdrobnić widelcem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w powstałym zagłębieniu. Polać sokiem z cytryny. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. Wsypać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
  2. wg http://www.wielkiezarcie.com/recipe15491.htm
czekolada obiad deser dla dzieci ciasto banany kopiec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze