piernik_bananowy

Piernik Bananowy

Ocena:

4.51 (181)

  • 60 min.
Pyszny wilgotny piernik do kawki

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 4 łyżeczki dobrej jakości przyprawy do piernika
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 60 ml oleju (4 łyżki)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g koryntek lub rodzynek
  • 2 łyżki kakao

Piernik bananowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W naczyniu wymieszać mąkę, sodę i przyprawy. Dodać cukier, kakao i wymieszać. Do wymieszanych składników wlać olej, miód, roztrzepane jajka, sok pomarańczowy. Wymieszać. Banany rozgnieść, razem z rodzynkami dodać do masy. Wymieszać.
  • Masę wlać do płytkiej formy.
  • Piec około 40-50 minut w temperaturze 180oC (patyczek wyciagnięty z ciasta nie powinien miec śladów surowego ciasta, ale może być minimalnie klejący - od bananów).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne