Ciastka owsiane z jabłkami i bakaliami

Ocena:

4.54 (188)

Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa alternatywa dla słodyczy. Zdrowa przekąska jest prosta i szybka w przygotowaniu. Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska - idealna "na wynos", do pracy lub szkoły. Proste i szybkie w przygotowaniu, można zrobić również w wersji wegańskiej, a nawet bezglutenowej!

Składniki:

  • jabłka  220 g

  • płatki owsiane  150 g

  • siemię lniane  2 łyżki stołowe

  • syrop z agawy  2 łyżki stołowe

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • cynamon  1 łyżeczka

  • suszona żurawina  2 łyżki stołowe

  • orzechy laskowe  2 łyżki stołowe

  • orzechy laskowe  2 łyżki stołowe

Ciastka owsiane z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Na początku jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy grubo siekamy. Połowę płatków owsianych górskich mielimy w mini malakserze. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, a następnie łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 20 minut do naciągnięcia. platki-owsiane-fot.iStock-min (1)
  • Krok 2: Jeśli po tym czasie ciasto jest za rzadkie, dodajemy 1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Masę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna łyżka ciasta to jedno ciastko. Każdą porcję spłaszczamy łyżką, aby uformować ciastko o grubości maksymalnie 1 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 20-30 minut. Ciastka owsiane z jabłkami i bakaliami są gotowe do podania. StockFood-jablka-min (1)

Porady

Zobacz też: ciastka na patyku

Zamiast zmielonego siemienia lnianego można użyć 2 jajek. 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Właściwości jabłek

Największą zaletą tych pysznych owoców jest to, że są dostępne niemal przez cały rok! W zależności od odmiany, jest na nie sezon o różnych porach roku. Jabłka zawierają mnóstwo witaminy C, A, sporo potasu oraz fosforu, a przede wszystkim bardzo dużo błonnika. Dietetycy zalecają jedzenie co najmniej jednego jabłka dziennie. Są bogate w antyoksydanty, które oczyszczają organizm i chronią nas przed nowotworami. Najzdrowsze są jabłka ze skórką – tuż pod nią gromadzi się najwięcej witamin i błonnika. Im świeższe owoce, tym lepsze. Polecamy jeść je na surowo – w sałatkach, koktajlach, deserach lub jako samodzielną przekąskę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne