Chrupiące bakłażany z pomidorami i parmezanem

Przekąska z bakłażanów na ciepło? To chrupiące bakłażany z pomidorami pod warstwą parmezanu i z nutą pietruszki i czosnku. Doskonale smakują podane solo, jak i z dodatkami.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • podłużny bakłażan
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jędrne pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g tartej bułki
  • 50 g tartego parmezanu

Przygotowanie

  1. Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na plastry grubości 1 cm. Kładziemy na posmarowanej oliwą blasze, oprószamy solą i pieprzem.
  2. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200ºC.
  4. Natkę mieszamy z pomidorami, czosnkiem, tartą bułką, serem oraz pozostałą oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na plastrach bakłażana i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 min, aż tarta bułka się zrumieni.
  5. Podajemy na gorąco lub na zimno. Bardzo dobrze smakuje z focaccią z oliwkami.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Wskazówki

Bakłażany w śmietanie: wybieramy bardzo jędrne bakłażany, kroimy w plasterki, posypujemy grubą solą, odstawiamy na 1 godz. Osączamy i osuszamy dokładnie ściereczką. W garnku z grubym dnem obsmażamy bakłażany na odrobinie masła z drobno posiekaną cebulą, polewamy śmietaną i dusimy na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki.

pomidory bakłażany parmezan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy