Tarta z pomidorami, boczkiem i oliwkami

Pomidorowa tarta w sam raz dla tych, których rano ciągnie do słodyczy – te mogą jeść bezkarnie, na dodatek dostaną potężną porcję zdrowej energii.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty dania mięsne Zapiekanki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 196 głosów)


Składniki:

  • 1/2 kg słodkich pomidorków czereśniowych
  • garstka czarnych oliwek bez pestek
  • 4 grube plastry wędzonego parzonego boczku
  • 2cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • 8 jajek
  • 4 łyżeczki kremówki
  • sól
  • 4 łyżki startej mozzarelli
  • 4 kromki chleba
  • pieprz
  • tarty parmezan
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Pomidorki tniemy na połówki lub ćwiartki, oliwki w plasterki, boczek w kostkę, cebulę w cienkie piórka, czosnek siekamy. Na patelni, na niewielkiej ilości masła, szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dokładamy pokrojone pomidorki i oliwki, podsmażamy 3 min, delikatnie potrząsając patelnią. Zawartość patelni (razem z sokiem) przekładamy do ceramicznej, okrągłej formy na tartę (wysmarowanej cienko masłem). Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy lekko z kremówką i szczyptą soli, wylewamy do formy. Na wierzch dajemy boczek i żółtka, posypujemy mozzarellą, oprószamy solą i pieprzem. Chleb (bez skórki) smarujemy masłem, kroimy w kostkę, wysypujemy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15 min – najlepiej, aby żółtka pozostały półpłynne. Posypujemy parmezanem i dużą ilością posiekanych ziół.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy