Tarta z pomidorami, boczkiem i oliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Pomidorki tniemy na połówki lub ćwiartki, oliwki w plasterki, boczek w kostkę, cebulę w cienkie piórka, czosnek siekamy. Na patelni, na niewielkiej ilości masła, szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dokładamy pokrojone pomidorki i oliwki, podsmażamy 3 min, delikatnie potrząsając patelnią. Zawartość patelni (razem z sokiem) przekładamy do ceramicznej, okrągłej formy na tartę (wysmarowanej cienko masłem). Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy lekko z kremówką i szczyptą soli, wylewamy do formy. Na wierzch dajemy boczek i żółtka, posypujemy mozzarellą, oprószamy solą i pieprzem. Chleb (bez skórki) smarujemy masłem, kroimy w kostkę, wysypujemy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15 min – najlepiej, aby żółtka pozostały półpłynne. Posypujemy parmezanem i dużą ilością posiekanych ziół.
Komentarze