Chleb z garnka

Żeby zrobić własny domowy chleb, nie musisz być piekarzem :)

Dodany przez:

Przekąski i przystawki

Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 7 dag brązowego cukru
  • 80 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 dag mąki razowej
  • 10 dag płatków owsianych
  • torebka suszonych drożdży
  • łyżka soli
  • ok. 450 ml letniej wody

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i wyrabiamy, najlepiej mikserem, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy na min. 8 godz., a najlepiej na całą noc.
  2. Ciasto wykładamy na blat, szybko przegniatamy.
  3. Przekładamy do dużego garnka (śr. ok 40 cm), który razem z pokrywką można używać w piekarniku. Wcześniej wysmarujmy garnek cienką warstwą oleju i oprószmy mąką (albo użyjmy innej dużej żaroodpornej formy z pokrywką). Zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Nacinamy na wierzchu na krzyż, posypujemy odrobiną płatków. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temp. na 230°C, pieczemy ok. 50 min. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10 min. Temperatura w środku bochenka powinna wynosić min. 95°C, warto sprawdzić to termometrem kuchennym.

Wskazówki

ŚNIADANIOWA KLASYCZNA w nowej odsłonie

Śniadaniowa to klasyka na polskich stołach od 27 lat! Jej sekretem jest wyjątkowa, niezmienna od lat receptura bazująca na ukwaszonym mleku i najwyższej jakości olejach roślinnych. Jest źródłem kwasów Omega 3, bez konserwantów i ma wysoką zawartość witamin A, D i E.

Margaryna Śniadaniowa Klasyczna rozsmarowuje się idealnie, podkreśli smak każdej kanapki i zapewni pełny energii start każdego dnia!

Teraz Śniadaniowa Klasyczna w nowej odsłonie – dla ceniących tradycję nadal w okrągłym opakowaniu, a dla zainspirowanych nowoczesnością - w prostokątnym.

Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze