Chleb rwany

Ocena:

5 (1)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Chleb  rwany to wytrawne ciasto drożdżowe, najczęściej z dodatkiem masła ziołowo–czosnkowego, czasem również sera, np. parmezanu. Oderwane kromki są niezwykle delikatne, mięciutkie i bardzo aromatyczne.Chleb ten  jest idealny na kolację, spotkanie towarzyskie, doskonale sprawdzi się także do dań z grilla. W trakcie posiłków to on znika ze stołu jako pierwszy. Jak przygotować chleb czosnkowy rwany? Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis.

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • drożdże  35 g

  • woda  200 ml

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • jajka  2 szt.

  • sól  8 g

  • cukier  4 g

  • masło  135 g

  • bułka tarta  40 kg

  • natka pietruszki  5 gałązek

  • czosnek  4 ząbki

Chleb rwany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Produkty: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy wyjąć je z lodówki minimum na  1 godzinę przez pieczeniem.

  • Krok 2:

    Zaczyn drożdżowy: do miski wlewamy 125 ml szklanki ciepłej wody , wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10–15 w temperaturze pokojowej, aż zaczyn zacznie się pienić i podrastać.

  • Krok 3:

    Wyrobienie ciasta: mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy zaczyn, jajka, resztę wody, 3 g soli, oliwę. Wyrabiamy przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez 10–15 minut. Masa po wyrobieniu powinna ładnie odchodzić od ścianek miski i być elastyczna. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5–2 godziny w temp. pokojowej, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  • Krok 4:

    Masło ziołowe: czosnek obieramy i ścieramy na małych oczkach. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy 120 g miękkiego  masła, sól oraz czosnku. Składniki mieszamy.

  • Krok 5:

    Przygotowanie formy: keksówkę o wymiarach ok. 25x14 smarujemy pozostałym masłem, posypujemy bułką tartą.

  • Krok 6:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.

  • Krok 7:

    Formowanie chleba: wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Jeśli się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy 1–2 minuty, dzielimy na 3 części. Każdą z nich  rozwałkowujemy na prostokąt o ok. 1 cm grubości. Ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym masłem.  Składamy je i kroimy na 3 paski – z każdego z nich formujemy harmonijkę i luźno układamy we wcześniej przygotowanej foremce. Wypełnioną ciastem keksówkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

  • Krok 8:

    Pieczenie: chleb rwany pieczemy 35–40 minut, do ładnego zezłocenia.

Porady

  • Do ciasta na chleb rwany możemy użyć drożdże suszone, na ilość mąki z naszego przepisu będzie to 7 g. Pomijamy wtedy 1. krok, a drożdże łączymy z mąką i pozostałymi składnikami.
  • Przygotowując ciasto i zaczyn należy użyć wodę letnią, nigdy gorącą. Zbyt ciepły płyn zabija drożdże i ciasto nam nie urośnie, natomiast zimny spowolni wyrastanie.
  • Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Przygotowując masło ziołowe możemy dodawać swoje ulubione zioła, np. bazylię, tymianek, oregano, koperek itp.
  • Ciekawym pomysłem jest włożenie w koperty z ciasta plastry sera, np. camembert, cheddar lub innego sera intensywnego w smaku.
  • Ciasto można uformować inaczej i upiec np. w tortownicy. Odrywamy kawałki masy wielkości orzecha włoskiego i formujemy w kulki, smarujemy je masłem ziołowym i układamy w foremce. Dalej postępujemy, jak w naszym przepisie.
  • Upieczony chleb rwany pozostawiamy w otwartym piekarniku przez 15 minut, a następnie wyciągamy go z foremki i przez kilka minut studzimy na kratce.
  • Chleb czosnkowy rwany najsmaczniejszy jest na ciepło. Wtedy kromki chleba bardzo łatwo odrywają się i dzielą.
  • Do chleba rwanego możemy podać ulubione pasty, np. paprykową, z suszonych pomidorów i oliwek, dipy lub tylko samą oliwę dobrej jakości.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne