Krewetki z awokado i limonkowym sosem

Krewetki z awokado i limonkowym sosem to odrobinę egzotyczna przystawka dla lubiących kulinarne podróże. Spróbuj krewetek z awokado i limonkowym sosem na rodzinnych spotkaniach.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 200 g zblanszowanych krewetek (różowych)
  • 2 pomidory
  • 2 dojrzałe awokado
  • limonka
  • pęczek aromatycznych ziół (łącznie kolendry, natki pietruszki i szczypiorku)
  • sos:
  • limonka
  • łyżka białego rumu
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szczypty tartego imbiru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Krewetki tniemy na mniejsze kawałki. Pomidory przecinamy na pół, wyciskamy je w dłoni, aby usunąć pestki, i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki. Wszystkie składniki sosu łączymy na gładką emulsję. Krewetki, pomidory i awokado mieszamy z sosem i 3/4 posiekanych ziół. Podajemy w pękatych pucharkach udekorowane resztą ziół.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Wskazówki

Zobacz także: krewetki z awokado i limonkowym sosem

 

 

 

awokado krewetki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy