Budyń ziemniaczany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obieramy,płuczemy.Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,odcedzamy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Do ziemniaków dodajemy szpinak,ser,roztopione masło.Doprawiamy do smaku.Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka.Żółtka dodajemy do ziemniaków a białko ubijamy na sztywną pianę,dodajemy partiami do ziemniaków delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Blachę do pieczenia smarujemy olejem podsypujemy bułką tartą.Na dno blaszki kładziemy warstwami pokrojone w plastry pomidory -brokuły a na końcu całą masę ziemniaczaną rozsmarowujemy tak aby była równa warstwa,podsypujemy jeszcze bułką tartą ,skrapiamy oliwą.Blachę wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 45 minut.Po czasie wyjmujemy blachę z pieca i obracamy do góry dnem na tacę ( taca winna być trochę większa od blachy ) odstawiamy na ok 15 minut.W między czasie na patelni lub w rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i robimy delikatną zasmażkę,zalewamy mlekiem,mieszamy energicznie trzepaczką tak aby nie powstały grudki,dodajemy śmietanę,sok z cytryny,doprawiamy do smaku, zagotowujemy.Budyń ziemniaczany porcjujemy na talerze,polewamy sosem.SMACZNEGO.
Komentarze