Blok czekoladowy

Pyszna domowa czekolada... delikatna i rozpływająca się w ustach! Dla mnie to smak dzieciństwa :-)

ciasto czekoladoweDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)

Składniki:

  • 200 g masła śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie dużego cukru waniliowego (32g)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 200 ml zimnej wody
  • 400 g mleka w proszku
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki pokrojonych daktyli

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao rozpuścić w rondelku. Mieszać, aż składniki ładnie się połączą. Zestawić garnek z ognia (poczekać pół minutki aż masa przestanie "bąbelkować") i partiami wsypać mleko w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Uwaga masa szybko gęstnieje! Teraz szybciutko dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie i energicznie wmieszać je w masę. Wszystko przekładamy do keksówki wyłożonej folia spożywczą bądź papierem do pieczenia, masę dokładnie ubijamy i przykrywamy folią. Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny a najlepiej całą noc. Smacznego!!
  • P.S. Nie ukrywam ze jeszcze ciepła masa, wyjadana prosto z rondelka smakuje mi najbardziej :-)
  • Zapraszam do siebie: www.wkrainiesmakow.blogspot.com

Porady

Wypróbuj też ten przepis na blok czekoladowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy