Blok czekoladowy z żurawiną

Klasyk z kuchni PRL można podkręcić i zrobić z niego nowoczesną wersję na deser dla całej rodziny. Polecamy dodanie brązowego cukru i suszonej żurawiny. Będzie słodki, a nieco zdrowszy.

ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
25 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 189 głosów)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2–3 łyżki gorzkiego kakao
  • 400 g pełnego mleka w proszku
  • garść żurawiny suszonej
  • herbatniki maślane

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier
  • wodę
  • kakao
  • mieszamy. Podgrzewamy
  • aż cukier się rozpuści
  • zdejmujemy z palnika i studzimy (mieszanka może pozostać letnia).
  • Do dużego garnka wsypujemy mleko
  • żurawiny i pokruszone herbatniki. Na to wylewamy masę maślaną
  • dokładnie mieszamy i przelewamy do formy (np. keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  • Schładzamy
  • aż masa stwardnieje.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Notka redakcyjna

Karob to mączka chleba świętojańskiego – do złudzenia przypomina kakao, ale jest od niego znacznie chudsza, lżejsza i naturalnie słodka, dzięki czemu ograniczamy cukier

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy