Blok czekoladowy

Ocena:

4.04 (298)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Blok czekoladowy to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Sentymentalna słodycz będzie smakować najlepiej, jeśli zastosujemy znane sprzed lat składniki, czyli mleko w proszku i kakao. Robiąc ten deser, staramy się ignorować kalorie, bo zawiera znaczącą ilość masła. Masę możemy wzbogacić kawałkami herbatników i rodzynkami lub orzechami. Podpowiadamy młodym i starszym skorym do wspominek, jak zrobić blok czekoladowy jak dawniej.

Składniki:

  • masło  250 g

  • mleko w proszku  220 g

  • mleko  125 ml

  • kakao  40 g

  • cukier  150 g

  • herbatniki  120 g

  • rodzynki  80 g

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Baza kakaowa: rozpuszczamy masło w rondelku, na małej mocy palnika. Dobrze jest pokroić je wcześniej w kostkę, żeby topiło się równomiernie. Staramy się nie doprowadzić tłuszczu do wrzenia, inaczej masa na blok czekoladowy z herbatnikami może się później rozwarstwić. Dolewamy mleko. Dosypujemy cukier i kakao. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników.   

    blok czekoladowy - masa maślana
  • Krok 2:

    Mleko w proszku: zestawiamy garnek z palnika. Możemy przeleć jego zawartość do czystej miski z zaokrąglonym dnem, w której wygodniej będzie mieszać masę. Stopniowo dosypujemy mleko w proszku. Każdą porcję łączymy z bazą czekoladową za pomocą rózgi kuchennej. Robimy to energicznie, żeby nie powstały grudki. Warto ułatwić sobie pracę mikserem z trzepaczką. Masa czasami rozwarstwia się podczas mieszania. Z powrotem stworzymy emulsję, jeśli dodamy do niej niewielką ilość gorącej wody. Kiedy zgęstnieje, zamieniamy rózgę na szpatułkę.    

    blok czekoladowy - wmieszanie mleka w proszku
  • Krok 3:

    Dodatki: łamiemy herbatniki na niewielkie kawałki. Wrzucamy je do masy. Dodajemy również rodzynki (jeśli są mocno ususzone, możemy je wcześniej namoczyć w wodzie, herbacie, a nawet rumie). Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Różne przepisy na blok czekoladowy z mleka w proszku przewidują także inne dodatki, takie jak suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy, orzechy włoskie, pistacje lub wiórki kokosowe. Warto zainspirować się tym, co akurat zalega w naszej spiżarni.  

    blok czekoladowy - dodatki
  • Krok 4:

    Formowanie i chłodzenie: przekładamy masę do keksówki o długości około 25 cm, wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem. Wyrównujemy wierzch. Przykrywamy. Niektórzy przyrządzają nieco bardziej nowoczesny blok czekoladowy w waflu. Jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy przygotować dwa docięte do kształtu foremki andruty. Jednym z nich wyłożyć dno foremki, a drugim przykryć wierzch masy. Blok może też przyjąć formę kakaowych pralinek. Wkładamy go do lodówki na 3–4 godziny (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).

    blok czekoladowy w foremce
  • Krok 5:

    Podanie: kiedy nasza domowa czekolada całkowicie zastygnie, możemy wyjąć ją z foremki i wyłożyć na deskę do krojenia. Dzielimy blok na dosyć grube plastry, najlepiej za pomocą noża z rozgrzanym ostrzem. Możemy udekorować go białą polewą i posypać kakao, jadalnymi płatkami róż lub wiórkami kokosowymi.  

    blok czekoladowy - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne