Biszkopt: Białka ubić na puch, dodać cukier, następnie żółtka, nadal ubijać. Kolejno wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem. Piec w temp 170-180 st C. przez ok 30 minut
Budyń: Obie mąki wymieszać a szklance mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. na gotujące się mleko wlać mieszankę i energicznie mieszać, do uzyskania gęstego budyniu. Wystudzić, potem zmiksować z margaryną.
Ryż preparowany wymieszać z masą kajmakową. Ostudzone ciasto rozkroić na dwa blaty. Jeden z nich nasączyć herbatą, posmarować 1/3 masy budyniowej, na to wyłożyć ryż , następnie znów 1/3 masy budyniowej, przykryć drugim blatem, wierzch znów nasączyć i posmarować pozostałą masą budyniową, posypać rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Ciasto dobrze schłodzić
Porady
Ciasto najlepiej kroić nożem moczonym co jakiś czas w gorącej wodzie.
Komentarze