Bialy barszcz z serem

Niekonwencjonalny barszcz godny skosztowania...

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1,5 pętka kiełbasy najlepiej Swojskiej
  • 10 liści laurowych
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • 3 kostki "rosół z kury"
  • chrzan
  • 2-3 śmietany 18% "do zup"
  • 3 ząbki czosnku
  • jajka
  • kostka twardego biaego sera
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

  1. Kiełbasę gotujemy przez około 40minut w wodzie razem z kostkami rosołowymi, rozmarynem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i czosnkiem pokrojonym na plasterki w poprzek. Kidy nasza podstawa zupy nabierze wyrazistego smaku, wyjmujemy kiełbasę. Dodajemy śmietanę, cały czas mieszając żeby śmietana się nie zważyła. Dopiero po dodaniu śmietany doprawiamy zupę solą, szczyptą cukru i odrobinką kwasku cytrynowego. Proponuję dodać około 4 łyżeczek chrzanu dla zaostrzenia smaku, aczkolwiek znam zwolenników tej zupy bez tego dodatku, a jak wiadomo każdy indywidualnie może dodać sobie chrzan już do zaserwowanego posiłku.
  2. Ser kroimy w grubą kostkę, jajka w łódki, kiełbaskę w plasterki . Do miseczki wrzucamy po trochu (wedle uznania) każdego z wyżej wymienionych składników, zalewamy barszczykiem podajemy najbliższym, a później czekamy na komplementy ;)
obiad barszcz przekąska zupa żurek żur
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy