Barszcz czerwony tradycyjny

Z ziemniakami i złocistą cebulką.Polecam.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kość wędzona
  • 1 porcja rosołowa
  • 1.5 kg buraków
  • 1.5 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5-6 ziela angielskiego i liścia laurowego
  • sok z jednej cytryny
  • 100g. masła
  • 2 soczyste jabłka
  • 6 ząbków czosnku

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wrzucamy kość wędzoną,porcję rosołową,obraną marchewkę,pietruszkę,jabłka dodajemy ziele angielski,liść laurowy,zalewamy wodą lekko solimy gotujemy wywar ok.1h. na średnim ogniu.W między czasie ziemniaki obieramy,płuczemy gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości,odcedzamy,przeciskamy przez praskę.Cebulę obieramy,kroimy w drobną kosteczkę,smażymy na rumiano z dodatkiem masła,mieszamy z ziemniakami.Wywar odcedzamy.Do wywaru dodajemy potarte na tarce buraki,zmiażdżony czosnek,wlewamy sok z cytryny,doprawiamy do smaku,zagotowujemy.Barszcz przecedzamy przez gęste sito,sprawdzamy smak.Ziemniaki porcjujemy na talerze,zalewamy barszczem,posypujemy zieloną pietruszką.SMACZNEGO.
obiad barszcz zupa ziemniaki buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze