Barszcz biały z ziemniakami

Tradycyjnie pozostaje królem świątecznego stołu.

Zupybarszcz biały

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 plastry szynki
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml koncentratu barszczu białego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz kolorowy grubo mielony,sól,cukier do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wodę zagotować,dodać kostkę bulionową. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę,pietruszkę oczyścić,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w piórka. Warzywa,liść laurowy wrzucić do garnka z bulionem i gotować 10 minut. Pieczarki,szynkę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju
  • Wlać koncentrat, dodać,pieczarki,szynkę,wyciśnięty czosnek oraz roztarty majeranek. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.
  • Na koniec dodać natkę pietruszki, śmietanę,doprawić pieprzem,solą i cukrem.
  • Zupę można oprószyć kolorowym pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy