Ciasto filo z kremem czekoladowym

Ocena:

4.44 (155)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciasto filo to doskonała baza do deserów. Wzmocniona brandy wytrawna masa czekoladowa w chrupiącym cieście filo to nie za słodka propozycja na deser. Całość podkręci skórka pomarańczowa.

Składniki:

  • ciasto filo  6 szt.

  • masło  135 g

  • cukier  50 g

  • śmietana  250 g

  • czekolada  230 g

  • brandy  30 ml

  • skórka pomarańczowa  50 g

Ciasto filo z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Blachę z 12 wgłębieniami na babeczki smarujemy tłuszczem.

  • Krok 2:

    Ciasto filo tniemy na 6-cm kwadraty. Nakrywamy wilgotną ściereczką. Przekładamy na deskę jeden kwadrat, smarujemy lekko roztopionym masłem (60 g), przewracamy i smarujemy z drugiej strony. Posypujemy szczyptą cukru. Smarujemy drugi kwadrat i układamy go na pierwszym pod kątem, posypujemy cukrem. Smarujemy trzeci kwadrat i kładziemy na dwóch poprzednich, także pod kątem, ażeby brzegi były nieregularne. Wciskamy kwadraty do jednego z wgłębień na blasze. Czynności powtarzamy 11-krotnie. Musimy robić to bardzo szybko, żeby ciasto nie wyschło. Pieczemy 4–6 min na złoty kolor. Studzimy ok. 10 min w formie, a potem ostrożnie przenosimy na paterę do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 3:

    W rondlu na średnim ogniu podgrzewamy śmietanę. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę połamaną na kawałki. Mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy masło, wlewamy brandy. Mieszaninę przecedzamy przez sito i studzimy przez 1 godz. w lodówce, aż zgęstnieje.

  • Krok 4:

    Masę umieszczamy w worku cukierniczym ze średniej wielkości końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy do przygotowanych koszyczków z ciasta. Dekorujemy cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: ciasto filo - przepisy nie tylko na słodkości

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne