Ciasto filo z kremem czekoladowym

Ciasto filo to doskonała baza do deserów. Wzmocniona brandy wytrawna masa czekoladowa w chrupiącym cieście filo to nie za słodka propozycja na deser. Całość podkręci skórka pomarańczowa.

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
24 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3–6 płatów ciasta filo
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • cukier do posypania
  • 250 g gęstej śmietany
  • 230 g deserowej czekolady
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki brandy
  • zestrugane paseczki skórki pomarańczowej do dekoracji

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Blachę z 12 wgłębieniami na babeczki smarujemy tłuszczem.
  2. Ciasto filo tniemy na 6-cm kwadraty. Nakrywamy wilgotną ściereczką. Przekładamy na deskę jeden kwadrat, smarujemy lekko roztopionym masłem, przewracamy i smarujemy z drugiej strony. Posypujemy szczyptą cukru. Smarujemy drugi kwadrat i układamy go na pierwszym pod kątem, posypujemy cukrem. Smarujemy trzeci kwadrat i kładziemy na dwóch poprzednich, także pod kątem, ażeby brzegi były nieregularne. Wciskamy kwadraty do jednego z wgłębień na blasze. Czynności powtarzamy 11-krotnie. Musimy robić to bardzo szybko, żeby ciasto nie wyschło. Pieczemy 4–6 min na złoty kolor. Studzimy ok. 10 min w formie, a potem ostrożnie przenosimy na paterę do całkowitego wystudzenia.
  3. W rondlu na średnim ogniu podgrzewamy śmietanę. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę połamaną na kawałki. Mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy masło, wlewamy brandy. Mieszaninę przecedzamy przez sito i studzimy przez 1 godz. w lodówce, aż zgęstnieje.
  4. Masę umieszczamy w worku cukierniczym ze średniej wielkości końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy do przygotowanych koszyczków z ciasta. Dekorujemy cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
ciasto filo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy