Polewa czekoladowa z czekolady

Polewa czekoladowa z czekolady to jeden z tych przepisów, które warto znać. Jest idealnie gładka, a do jej przygotowania wystarczą tylko cztery składniki i kilka chwil gotowania. Polewa z czekolady pięknie udekoruje babeczki, ciasta i inne wypieki. Na święta i inne okazje polewa czekoladowa to hit! Możemy używać jej do bardzo wielu różnych deserów – jest po prostu przepyszna.

polewa czekoladowa

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.42 z 151 głosów)

Kroki wykonania:

  • polewa-czekoladowa1.Czekoladę rozkruszamy, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru. Wlewamy troszkę mleka, mieszamy. Polewa czekoladowa ma być gładka, więc masa musi być jednolita.
  • polewa-czekoladowa2.Jak rozpoznać, że jest gotowa? Polewa czekoladowa z czekolady ma jednolitą konsystencję. Czekolada nie oddziela się od masła, co często się zdarza. Polecam! Prawdziwie słodka polewa czekoladowa z czekolady gotowa!

Porady

W przepisie na polewę czekoladową wykorzystujemy:

  • czekoladę – najlepsza będzie gorzka lub deserowa
  • cukier – można dać mniej, zależnie od upodobań
  • mleko – o dowolnej zawartości tłuszczu
     

Notka redakcyjna

Polewa czekoladowa – przepis prosty

Jak zrobić polewę czekoladową? To banalnie proste. Polewa czekoladowa w naszym przepisie powstaje z czekolady. W internecie możecie znaleźć też przepisy z wykorzystaniem kakao. 

Polewa czekoladowa wyjdzie najlepsza, jeśli użyjemy dobrej jakości czekolady i prawdziwego masła. Unikajmy produktów czekoladopodobnych i miksów tłuszczowych - przez źle dobrane składniki najczęściej polewa czekoladowa się nie udaje. Dobrym pomysłem jest użycie do polewy czekoladowej czekolady gorzkiej, z dużą zawartością kakao. W sklepach znajdziecie czekolady nawet z 80% kakao. Zawsze sprawdźcie przed dodaniem polewy do wypieków, czy ma odpowiedni smak. Polewa z gorzkiej czekolady może stanowić dobry kontrast do bardzo słodkich ciast, na przykład z kremami. 

Polewa czekoladowa powinna mieć lekko gęstą konsystencję i dać łatwo rozprowadzić się na cieście czy innych wypiekach. Po zastygnięciu polewa z czekolady będzie błyszcząca. 

Polewa z czekolady mlecznej

Polewa czekoladowa uda się także, jeśli wykorzystamy inny rodzaj czekolady niż gorzka i deserowa. Używając na przykład czekolady mlecznej, możemy nieco zmniejszyć ilość dosypywanego cukru. Ciekawym pomysłem jest także użycie czekolady białej. Jej smak świetnie pasuje do ciast owocowych, na przykład z malinami czy truskawkami, wypieków z zieloną herbatą matcha czy deserów z pistacjami. Do polewy nie nadają się czekolady nadziewane czy z dodatkami, na przykład w postaci orzechów. Jeśli chcemy dodać je do polewy, zróbmy to na ostatnim etapie jej przygotowywania. Możemy też orzechy czy rodzynki dodać na ciasto już po polaniu go polewą czekoladową. Warto wszelkie ozdoby ciasta i dodatki położyć na polewę zanim zastygnie, dzięki czemu nie będą spadać z ciasta podczas krojenia i jedzenia. 

Kochacie czekoladę? Wypróbujcie czekoladowe kosmetyki! Żele pod prysznic, kremy do rąk, a nawet rozpuszczalne tabliczki „czekolady” do kąpieli sprawią, że ulubiona słodycz będzie towarzyszyć wam nawet w łazience.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy