Moje Gotowanie listopad 2020

Moje Gotowanie na listopad 2020 to propozycje idealne na jesień. Mamy więc dania pełne smaku i aromatu - symbole listopada - pieczona gęś, kasztany czy marchewkę. Nie zabraknie dań od naszych ekspertów - ugotuj jak mistrz spaghetti z dyni, podaj soczystą polędwicę czy upiecz gruszkowy strudel. Co jeszcze w listopadowym numerze? Spis treści poniżej.

Moje Gotowanie listopad 2020

Moje Gotowanie listopad 2020 - to numer apetyczny i pełna jesień w kuchni. Polecamy 5 obiadów prosto z piekarnika, specjał kuchni francuskiej, a także przepisy z marchewką na tarte, placki i pudding. Ponadto poczytajcie kolejne porady ekspertów: Szefa Roberta Sowy, Szefowej Cristiny Catese, Szefowej Beaty Śniechowskiej. Cały spis treści poniżej.

W dziale KUCHNIA DOMOWA:

Królowa sezonu -  Marchewka - pełne witamin pudding i sałatka, pożywne placki oraz tarta, a na deser ciasto – to znane i lubiane warzywo potrafi zaskoczyć nie tylko smakiem, ale i formą

Na dwa kęsy - kuszące krągłości - Falafele, kofty, nuggetsy i pulpeciki

Kulinarne odkrycie - Skarby z kolczastej łupiny - Jadalne kasztany doskonale sprawdzą się jako gorąca chrupiąca przekąska, a także w postaci kremu, farszu do pieczonej gęsi czy zmiksowane na zupę

Dania główne - Gorący posiłek prosto z pieca - Nic nie rozgrzeje tak szybko jak warzywny gulasz upieczony w kociołku czy pożywna zapiekanka z porcją mięsa

Po prostu zrób to! Rillettes z gęsi – mięsne smarowidło Połączenie pasztetu ze smalcem skrywa w swym wnętrzu kruche kawałki gęsiny

Szybko łatwo pysznie - Soki i koktajle wzmocnią cię jesienią - Wyciśnięte lub zmiksowane warzywa i owoce w soczystych barwach dodadzą energii, a zawarte w nich składniki poprawią odporność

Do smaku - Zatar - Harissa Wyjątkowa mieszanka przypraw w formie pasty lub proszku sprawia, że dania z warzyw i drobiu mają zadziorny charakter

Trzy razy Halloween - Cukierek albo psikus Łączymy domowe wypieki ze szczyptą humoru. To przepis na pyszną zabawę podczas długich jesiennych wieczorów

Codziennie w dobrej formie -  Dlaczego potrzebujemy tłuszczów - Dostarczają kalorii i biorą udział w przyswajaniu witamin – o tym, gdzie znaleźć te dobre

Królowa witamin - Co warto wiedzieć o witaminie C

Sama słodycz - Ciasta i desery na radosne życie „Dziewczyny z wypiekami” zapraszają na oryginalne cukiernicze cuda inspirowane włoską beztroską i hiszpańskim temperamentem

W dziale W KUCHNI Z MISTRZAMI:

Beata Śniechowska - Dynia niejedno ma imię - Makaronowa w formie apetycznego spaghetti i hokkaido zmiksowana na pyszny krem

Robert Sowa - Polędwica – soczysta i pyszna - Delikatne mięso, które zachwyci nawet wybredne kulinarne gusta

Cristina Catese - Listopad na włoską nutę - Wyjątkowe przepisy na pieczony kalafior, domowej roboty makaron i strudel z gruszkami

W dziale DO POCZYTANIA PRZY STOLE: 

Nowości z księgarni -  Dzięki książce „Korean Lifestyle Book” poznamy koreański styl życia, a inne wciągające powieści umilą niejedno popołudnie

Świat na talerzu - Orientalny Teheran - Stolica pachnie różą i korzennymi przyprawami oraz kusi kuchnią pełną warzyw, ziół i mięs

Przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
Brownie z bezowymi duszkami

Brownie z bezowymi duszkami to jedna z propozycji na przepisy na Halloween. I choć klimat tego ciasta mocno nawiązuje do amerykańskiego święta ze strachami w roli głównej, to jeśli robimy imprezę lub tematyczne urodziny to brownie z duszkami też się sprawdzi idealnie. Sekret smaku i konsystencji tego ciasta czekoladowego to dobór czekolady - polecamy czekoladę 70%. Przepis na brownie z bezowymi duszkami nie jest skomplikowany - bezy robimy klasycznie z białek, a dekorujemy je groszkami lub kropelkami czekoladowymi. Sprawdźcie, jak zrobić takie brownie na Halloween

mojegotowanie

Brownie z bezowymi duszkami