Przygotowanie kawałków kurczaka przypominających te z popularnych sieciówek to nic trudnego. Wystarczy wybrać dobre mięso i postawić na smaczną panierkę. A reszta zrobi się właściwie sama. Czas na nuggetsy!

Nuggetsy domowe - proste i szybkie

Kluczem do sukcesu w przypadku nuggetsów jest wysokiej jakości mięso. Warto zaopatrzyć się w piersi kurczaka u lokalnego rzeźnika - kupujcie mięso ze sprawdzonych źródeł! Do nuggetsów najlepsza będzie pierś z kurczaka, ale opanierowane i usmażone skrzydełka czy udka też się udadzą. Mięso możecie dzień wcześniej zamarynować.

Po przygotowaniu mięsa pokrójcie je na mniejsze części i obtoczcie w przyprawowym mixie. Mieszankę łatwo zrobicie z ulubionych ziół i przypraw - możecie użyć słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu oraz natrzeć mięso czosnkiem (zarówno zwykły, jak i sproszkowany dobrze się sprawdzi).

Zobacz też: przepisy na pyszne sałatki na imprezę

Sekret tkwi w panierce

Sekret doskonałych nuggetsów tkwi w panierce. Chodzi przecież o to, by była idealnie chrupiąca, w środku skrywając soczyste i miękkie mięso. Jak to osiągnąć? W miseczce wymieszajcie trzy całe jajka, a w drugiej do szklanki mąki pszennej wrzućcie garść rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Kurczaka zamaczamy w masie jajecznej, a następnie w płatkach i mące. Jeśli chcemy, żeby nasza panierka była jeszcze bardziej chrupiąca, możemy ten zabieg powtórzyć.

Zobacz też: Panierka - 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa

Kawałki mięsa wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy nuggetsy na głębokim tłuszczu - po wyjęciu odsączamy kawałki na papierowym ręczniku. Nuggetsy domowe podajcie z usmażonymi lub upieczonymi w piekarniku frytkami i sosem pomidorowym lub miodowo-musztardowym.