Smarowidło zimowe czyli gęsie rillettes

Przepisy na gęś - Smarowidło zimowe czyli gęsie rillettes

Dodany przez:

Smarowidło zimowe czyli gęsie rillettes

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 surowe piersi gęsi
  • łyżeczka młotkowanego pieprzu
  • gruba sól morska
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml słodkiego białego wina
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 kg tłuszczu gęsiego lub smalcu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mieszanki 4 pieprzów (do kupienia w sklepach z żywnością organiczną)

Przygotowanie

  1. Przepisy na gęś - Smarowidło zimowe czyli gęsie rillettes
  2. Zaczynamy od nasmarowania piersi gęsi młotkowanym pieprzem, solą i 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Układamy w naczyniu, zalewamy winem, obkładamy plasterkami z trzeciego ząbka czosnku i igiełkami rozmarynu. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Do garnka z bardzo grubym dnem wkładamy tłuszcz lub smalec i na nim kładziemy piersi, zalewamy marynatą z naczynia i przykrywamy.
  3. Gotujemy na maleńkim ogniu przez kilka godzin – do momentu gdy mięso rozpadnie się samo po dotknięciu widelcem – tłuszcz musi przykrywać gęś przez cały czas. Po ostudzeniu wyjmujemy mięso, dwoma widelcami rozdzielamy na pojedyncze włókna. Dodajemy do smaku gałkę muszkatołową i mieszankę pieprzów, mieszając, dolewamy tłuszcz. Całość zlewamy do kamionkowego garnczka. Gdy zastygnie w lodówce, jemy jak nasz smalec – na ciemnym pieczywie, z ogórkiem albo – białej bułce z odrobiną musztardy dijon.
  4. Rillettes z gęsiny jest wspaniałe nie tylko do pieczywa. Można je kłaść na gorących plastrach ugotowanych lub usmażonych ziemniaków, smażonych borowikach z odrobiną miodu, używać jako okrasy do klusek śląskich albo kopytek. Koniecznie spróbujcie dodać je do gołąbków z kaszą... Po prostu genialne! W szczelnym naczyniu możemy je trzymać około tygodnia, ale pamiętajmy, że można zrobić je z większej ilości i zawekować – wtedy mamy zapas na całą zimę.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!

Wskazówki

Zobacz też: smarowidło z królika

przepisy przetwory Smarowidło zimowe gęsie rillettes
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze