Smarowidło zimowe czyli gęsie rillettes

Przepisy na gęś - Smarowidło zimowe czyli gęsie rillettes

Przetwory

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)

Składniki:

  • 2 surowe piersi gęsi
  • łyżeczka młotkowanego pieprzu
  • gruba sól morska
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml słodkiego białego wina
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 kg tłuszczu gęsiego lub smalcu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mieszanki 4 pieprzów (do kupienia w sklepach z żywnością organiczną)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepisy na gęś - Smarowidło zimowe czyli gęsie rillettes
  • Zaczynamy od nasmarowania piersi gęsi młotkowanym pieprzem, solą i 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Układamy w naczyniu, zalewamy winem, obkładamy plasterkami z trzeciego ząbka czosnku i igiełkami rozmarynu. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Do garnka z bardzo grubym dnem wkładamy tłuszcz lub smalec i na nim kładziemy piersi, zalewamy marynatą z naczynia i przykrywamy.
  • Gotujemy na maleńkim ogniu przez kilka godzin – do momentu gdy mięso rozpadnie się samo po dotknięciu widelcem – tłuszcz musi przykrywać gęś przez cały czas. Po ostudzeniu wyjmujemy mięso, dwoma widelcami rozdzielamy na pojedyncze włókna. Dodajemy do smaku gałkę muszkatołową i mieszankę pieprzów, mieszając, dolewamy tłuszcz. Całość zlewamy do kamionkowego garnczka. Gdy zastygnie w lodówce, jemy jak nasz smalec – na ciemnym pieczywie, z ogórkiem albo – białej bułce z odrobiną musztardy dijon.
  • Rillettes z gęsiny jest wspaniałe nie tylko do pieczywa. Można je kłaść na gorących plastrach ugotowanych lub usmażonych ziemniaków, smażonych borowikach z odrobiną miodu, używać jako okrasy do klusek śląskich albo kopytek. Koniecznie spróbujcie dodać je do gołąbków z kaszą... Po prostu genialne! W szczelnym naczyniu możemy je trzymać około tygodnia, ale pamiętajmy, że można zrobić je z większej ilości i zawekować – wtedy mamy zapas na całą zimę.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!

Porady

Zobacz też: smarowidło z królika

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy