Moje Gotowanie lipiec 2019

Czas na lipcowe przepisy i nowy numer "Moje Gotowanie". Lato, lody, zielone strączki i porady, jak dobrze się wysypiać. Królem sezonu zostały kwiaty cukinii, a grillowe trendy 2019 podpowiada Robert Sowa. Co jeszcze w numerze? Cały spis treści poniżej.

Zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na lipiec. Z okładki kuszą kwiaty cukinii z makaronem, a w środku jeszcze więcej przepisów na te jadalne kwiaty. W numerze polecamy wakacje z lodami - lody domowe są pyszne i wbrew pozorom proste do zrobienia. Agata Wojda zaprasza na owoce lata (agrestmalinyporzeczki) w oryginalnych przepisach, a Cristina Catese przedstawia swoje włoskie specjały na lato.

W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:

GDY GONI NAS CZAS Wakacyjny kurs gotowania według młodych MasterChefów: krewetki z pęczakiem, bakłażany po grecku, cukinie nadziewane, grillowane warzywa, zapiekanka i placuszki.

NA ZAPAS Wiśniowy sos barbecue. Harmonijna kompozycja kwaśnych wiśni i słodkich pomidorów, która znakomicie podkręci smak grillowanych mięs, pikantnych kanapek i wybornych serów.

PO PROSTU ZRÓB TO! Indyjski twaróg paneer. Wystarczy tylko świeże mleko, sok z cytryny i odrobina cierpliwości i już można zaczynać przygodę z indyjską kuchnią.

CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Jak porządnie się wyspać – dobry sen jest niezbędny, aby być zdrowym, sprawnym i szczupłym. Warto wiedzieć, co i kiedy jeść, aby dobrze spać.

W rubryce "Na luzie, z pasją i ze smakiem" przeczytamy:

ZBLIŻENIE NA Bób. Ogromne strąki zawierają najpyszniejsze na świecie, jasnozielone ziarna, które tak uwielbiamy wyłuskiwać z delikatnych łupinek i cieszyć się ich smakiem.

SAM KONKRET Zielone strączki. Głównie groszku, ale także młodego bobu, fasolki szparagowej i edamme na obiad z kaszą, makaronem i jajkiem, z kurczakiem, na tarcie i we frittacie.

RETROKUCHNIA Chłodnik pomidorowy. Z okazji naszych 25. urodzin pokazujemy "odnowione" przepisy z pierwszych numerów magazynu. Przepis sprzed lat przeszedł przeminę we włoskim stylu.

SAMA SŁODYCZ Wakacje z lodami. Nie z budki czy sklepu, ale zrobione w domu z prostych składników, z fajnymi dodatkami i atrakcyjnie podane będą wielkim przebojem gorącego lata.

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

SAM SMAK Grillowe trendy 2019. Tym razem Robert Sowa skupił się na produktach jarskich, które w tym sezonie królują na rusztach.

KUCHNIA AGATY WOJDY Nietypowe jagodowe. Nasza mistrzyni przybliży nam swoje ulubione, pamiętane z dzieciństwa owoce jagodowe: maliny, agrest, jagody, jeżyny i porzeczki podane z racuchami, w risotto, zupie, z fasolą i zielonym gulaszu

POPKUCHNIA CRISTINY CATESE Mniej czyli więcej. Z niewielkiej ilości sezonowych składników komponujemy prosty wakacyjny posiłek: sałatkę, rybę i tarty.

PO WEGAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Sezonowość to podstawa. Konrad Bryc radzi, jak najlepiej wykorzystać aktualnie dojrzewające, najdorodniejsze warzywa.

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w lipcowym numerze to:

BIBLIOTEKA SMAKOSZA Chronodieta – uznani dietetycy Michael F. Roizen i Michael Crupain zachęcają do nieschematycznego jedzenia zgodnie z zegarem biologicznym.

ŚWIAT NA TALERZU Wyspy San Blas. Rajski kawałek ziemi odnajdziemy nieopodal wybrzeża Panamy. Możemy cieszyć się tam piaszczystymi plażami, szmaragdowym morzem i przepiękną rafą koralową oraz najsmaczniejszymi owocami morza.

PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Strażnicy dobrych zbóż. Aleksandra i Mieczysław Babalscy oferują ekologiczne mąki, kasze i makarony ze zbóż uprawianych według dawnych metod, bez nawozów sztucznych.

TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu. Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD.

Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne lipcowe okazje. 

Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl

Przepisy z magazynu