Krewetki to bardzo różnorodna grupa skorupiaków, obejmująca blisko 2,5 tysiąca gatunków. W celach kulinarnych najczęściej odławiane są gatunki garnela (Crangon crangon) i krewetka północna (Pandalus borealis). Za rarytas natomiast uznawane są krewetki królewskie (King prawn) oraz krewetki tygrysie (Black tiger). Po odłowieniu krewetki muszą być przechowywane w lodzie, ponieważ bardzo szybko się psują. Dlatego w Polsce trudno jest kupić je świeże, w sprzedaży dostępne są zazwyczaj mrożone lub wstępnie obgotowane zaraz po wyciągnięciu z wody.

Krewetki – czym kierować się przy zakupie

Świeże krewetki mają zazwyczaj barwę szarą lub czerwoną, choć występują również skorupiaki w kolorze żółtym, brązowym czy zielonym. Po ugotowaniu zwykle stają się bladoróżowe lub czerwono-pomarańczowe.

Przy zakupie świeżych krewetek należy zwrócić uwagę, czy mają błyszczący pancerz i przejrzyste oczy, a mięso jest jędrne i sprężyste w dotyku. Warto też wykonać próbę zapachową produktu, który powinien pachnieć morzem. Na świeżej krewetce nie mogą pojawiać się również ciemne przebarwienia. Gdy kupujemy mrożone skorupiaki unikajmy opakowań ze zbyt dużą ilością lodu, co może świadczyć o niewłaściwych warunkach przechowywania. Najlepiej wybierać krewetki zapakowane próżniowo.

Najważniejszym etapem przygotowania produktu jest jego opłukanie pod zimną bieżącą wodą i obranie. Należy odciąć główki, usunąć pancerzyk, kończyny, ogon i jelito przypominające cienką czarna żyłkę, które najlepiej wyciągnąć (po wcześniejszym nacięciu krewetki wzdłuż grzbietu) za pomocą wykałaczki.

Właściwości krewetek

Krewetki charakteryzują się dużymi walorami odżywczymi. Mogą po nie sięgać osoby dbające o linię, ponieważ jeden skorupiak dostarcza średnio zaledwie 7-10 kcal. Jego kaloryczność znacząco rośnie po smażeniu w panierce na głębokim tłuszczu, dlatego korzystniejszym dla zdrowia rozwiązaniem jest spożywanie krewetek gotowanych lub duszonych. Przykładem są pomysły na sałatki z krewetkami - sałatka z awokado i krewetkami lub sałatka z krewetkami i rzodkiewkami będą dowodem, że ugotowane krewetki też są pyszne.

Krewetki stanowią skarbnicę witamin z grupy B (zwłaszcza B3 i B12) oraz cennych mikroelementów, w tym jodu, magnezu, żelaza czy cynku. Krewetki są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł selenu, czyli pierwiastka niezbędnego do wytwarzania wielu enzymów, zapewniającego właściwe funkcjonowanie systemu odpornościowego i układu krążenia. Selen dobroczynnie wpływa na naczynia krwionośne, a także podnosi sprawność seksualną (nieprzypadkowo krewetki od wieków uchodzą za skuteczny afrodyzjak).

Te niewielkie skorupiaki dostarczają również łatwo przyswajalnego białka, które jednak niekiedy okazuje się zagrożeniem dla osób ze skłonnością do uczuleń pokarmowych. Wiele białek w mięsie krewetek może bowiem stanowić silny alergen, którego nie neutralizuje nawet obróbka termiczna produktu.

Czasem poważne dolegliwości powoduje już sam zapach gotowanych krewetek. Objawy uczulenia bywają rozmaite: swędzenie ciała, zaczerwienienie skóry, pokrzywka, obrzęk dłoni lub twarzy, spadek ciśnienia, a w skrajnych przypadkach zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

Zupa krewetkowa

Krewetki można wykorzystać kulinarnie na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych dań jest zupa krewetkowa, bardzo popularna zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Istnieje dużo przepisów na tę potrawę, w niektórych recepturach obrane i oczyszczone krewetki marynuje się wcześniej w sosie ostrygowym lub krótko podsmaża na maśle. Następnie dodaje się je do bulionu warzywnego, wzbogaconego imbirem, trawą cytrynową, sokiem z limonki czy ostrymi papryczkami. Niezwykłego smaku mogą dodać zupie także pomidory, mleczko kokosowe czy posiekana kolendra. Tajska zupa z krewetkami czy zupa z krewetkami na kokosie na pewno zrobią wrażenie na rodzinie lub gościach.