Sałatka na grilla to konieczność niezależnie od tego, czy biesiadnicy są wege czy mięsożerni – tym ostatnim też przyda się ona do kawałka mięsa. Na tym jednak nie kończy się obecność roślin podczas grillowania. Warzywa z grilla są świetne, ale… nie zawsze! Często bywają niedostatecznie opieczone – w środku surowe, z zewnątrz nieco muśnięte ogniem. To nie zachęca, aby sięgnąć po kolejny kawałek bakłażana… Problem wynika z kilku często popełnianych błędów:

- za duży ogień na grillu – warzywa z zewnątrz łatwo się opiekają i szybko są zdejmowane, po czym okazuje się, że nie są jeszcze gotowe

- niecierpliwość – to samo, co powyżej, ale przyczyny bywają różne. Głodomorom, którzy nie mogą się doczekać zaserwuj na początek porcję sałatki.

- jednoczesne grillowanie warzyw, które mają różne potrzeby, na przykład w szaszłykach. Cukinia może być gotowa szybciej niż bakłażan, więc choć chętnie występują razem na talerzu, na grillu wymagają dodatkowej uwagi. Pamiętaj też, że to, co po środku szaszłyka, grilluje się nieco wolniej niż kawałku na jego końcach, więc te warzywa, które szybciej są gotowe, możesz przesunąć do środkowej części szpadki.

Warzywa z grilla to nuda? Jeśli brak im tego "czegoś", serwuj je z serem. Słony i mocny w smaku halloumi doskonale odnajdzie się na grillu. Do delikatnej cukinii pasuje też mozzarella, a do bakłażana i ziemniaków ostry, twardy ser - może być typu Bursztyn lub parmezan. Dobrym dodatkiem do warzyw z grilla są też sosy i salsy - wypróbuj naszą salsę pomidorową, salsa verde lub pikantny sos warzywny.

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla często występuje w towarzystwie cukinii, papryki i pomidorów. Błąd w przyrządzaniu tych warzyw z grilla najczęściej polega na nieodpowiednio dobranym czasie grillowania. Każde z tych warzyw przyrządza się w innym czasie, więc nabijanie ich razem na patyczek do szaszłyków nie ma sensu. Grillowany bakłażan potrzebuje spędzić na ruszcie więcej czasu niż cukinia.

Umyj bakłażany i pokrój na plastry lub połówki, posmaruj oliwą i posyp solą i ulubionymi przyprawami – idealne będą zioła takie jak rozmaryn czy tymianek. Ułóż plastry lub kawałki na rozgrzanym grillu i pozostaw na 5 minut. Następnie odwróć warzywa na druga stronę i grilluj jeszcze 5-10 minut. Sprawdzaj, czy bakłażan z grilla jest już miękki, nakłuwając widelcem. Ząbki powinny w niego gładko wejść, nie natykając się na gąbczastą strukturę.

Grillowana papryka

Jeśli lubisz warzywa z grilla, posmakuje ci też papryka. Podobnie jak podczas pieczenia, w trakcie grillowania papryka odsłania swoje nowe oblicze – zupełnie inny niż smak, który znasz z potraw duszonych, na przykład leczo. Papryka z grilla ma głębszy, nieco dymny smak. Warzywo przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, możesz pokroić ją w paski lub grillować połówki. Posmaruj dokładnie oliwą, ewentualnie posyp lub natrzyj przyprawami – rozmarynem, oregano – i ułóż na grillu. Po 5 minutach odwróć na drugą stronę – maksymalnie 10 minut później grillowana papryka powinna być gotowa. Sprawdź widelcem – podobnie jak inne warzywa z grilla, powinna być na tyle miękka, żeby ząbki gładko w nią weszły. Grillowaną paprykę możesz też zalać oliwą i zamknąć w słoiku – będzie rewelacyjnym dodatkiem do sałatek, farszu do pierogów, naleśników, a także do mięs. Ma wyrazisty smak, delikatną strukturę i piękny kolor.

Ziemniaki z grilla

Sezon grillowy to również czas na ziemniaki z grilla. Te młode możecie grillować w całości. Starsze wstępnie obgotujcie lub po prostu ponacinajcie w plasterki (ale nie rozcinajcie do końca). Tak powstałą „harmonijkę” posmarujcie oliwą, posypcie przyprawami i zawińcie w folię, umieśćcie na grillu. Do tego pakunku możecie włożyć też ząbki czosnku (nie obieraj, zgnieć i włóż do folii razem ze skórką).

Cukinia z grilla

Grillowana cukinia swoją popularność zawdzięcza temu, ze jej delikatny smak świetnie wypada w różnych konfiguracjach - przeróżne zioła, przyprawy, dodatki się sprawdzą. Jest tez niezwykle wdzięcznym warzywem z grilla, bo przyrządza się ją najszybciej - pokrój ją w kawałki lub plastry i kładź na ruszcie. 5 minut dla każdej ze stron powinno wystarczyć - zależnie od wielkości i grubości kawałków.

Grillowana kukurydza

W pełni lata do zestawu warzyw z grilla dołącza słodziutka grillowana kukurydza. Jej smak nie wymaga wielu dodatków – wystarczy masło i odrobina soli, ale plasterek boczku z pewnością nie zaszkodzi! Jak się zabrać za te warzywa z grilla? Drogi są dwie – możecie najpierw obgotować obrane kolby przez pięć minut lub od razu ułożyć je na grillu – w całości lub przekrojone wzdłuż na pół. Odwracaj co kilka minut tak, aby grillowana kukurydza była rumiana z każdej strony. Całość powinna potrwać około 15-20 minut.

 

Pieczarki z grilla

Pieczarki z grilla to kolejny sposób na wegetariańskie danie z rusztu. Oczyść grzyby, wytnij nóżki, posmaruj niego oliwą i grilluj najpierw z jednej strony przez około 5 minut, następnie z drugiej przez podobny czas. Grillowane pieczarki możesz też nadziewać – na przykład serem, polecamy pleśniowe lub wędzone białe i żółte sery. Pasuje też pesto i sok z cytryny – smaruj nimi kapelusze lub dodawaj do nadzienia.

Inne warzywa z grilla

Wypróbuj też grillowane bataty - ich słodki smak dobrze wypadnie w towarzystwie jogurtowego sosu czosnkowego lub ziołowego, ale także pikantnego sosu pomidorowego. Grilluj też cebulę - małe cebulki lub te większe pokrojone w ćwiartki - szczególnie polecamy tę czerwoną. Pyszne są również grillowane szparagi - te młodziutkie są gotowe już po kilku chwilach. Nie wymagają specjalnego traktowania - po prostu wrzuć je na ruszt!