smażone kwiaty cukinii

po włosku:)

Przekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 157 głosów)

Składniki:

  • 10 kwiatów cukinii
  • 100 g serka twarogowego
  • 1/2 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody niegazowanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, koperek, natka pietruszki
  • olej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • kwiaty cukinii delikatnie myjemy,
  • serek mieszamy z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem,
  • do każdego kwiatka wkładamy małą łyżeczką trochę serka, końcówki kwiatków skręcamy,
  • wsypujemy na talerz niewielką ilość mąki, obtaczamy w niej kwiatki,
  • z reszty mąki i wody robimy ciasto,
  • moczymy w nim dokładnie kwiatki i smażymy kilka sekund kwiatki na rozgrzanym głębokim oleju,
  • odsączamy z nadmiaru oleju układając na papierowym ręczniku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy