Zdjęcia: Artur Rogalski Stylizacja: Anna Borowska
4.5 (154)
Myśląc klasyczny piernik, przepis jaki pierwszy przychodzi nam to głowy to piernik dojrzewający. Ale nie jest jedyny! Na ostatnią chwilę też możesz zrobić piernik - przepis w dłoń i do pieczenia!
masło 400 g
cukier 660 g
jajka 8 szt.
miód 500 g
przyprawa do piernika 8 g
orzechy włoskie 35 g
migdały 20 g
skórka pomarańczowa 30 g
kakao 60 g
koniak 100 ml
Masło (200 g) ucieramy z cukrem (440 g), dodając po jednym żółtku i stale ucierając, dodajemy miód, przyprawę korzenną i mąkę. Pod koniec ucierania dodajemy ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia, orzechy, migdały i skórkę pomarańczową delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek, nakładając ciasto do połowy formy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC, wstawiamy, zmniejszamy temp. do 170ºC i pieczemy ok. 1 godz. Studzimy.
Polewa: do rondelka wkładamy masło (200g), wlewamy 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, dodajemy cukier (220 g)i kakao. Stale mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 5 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i stale mieszając, wlewamy koniak. Wystudzony piernik oblewamy polewą i odstawiamy.
Porady
Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków