Lato to czas kiedy cieszymy się roślinami na balkonie i w ogrodzie. Jednak tę sielanką mogą zepsuć wszędobylskie mszyce. W tym roku obsiadają niemal wszystko i zjadają zarówno róże czy hortensje, jak i warzywa oraz owoce. Bób wręcz jest czarny od tych szkodników. Najłatwiej zawsze spryskać intruzy sklepowymi preparatami. Ale wiąże się to nie tylko z dodatkowymi kosztami, ale przede wszystkim ze zdrowiem. Nie tylko zapach jest męczący, ale taki oprysk może być niebezpieczny dla naszego zdrowia, zwłaszcza gdy zastosujemy go na warzywach i owocach.

W Internecie można znaleźć wiele przepisów na naturalne opryski. My też pisaliśmy już o oprysku z pokrzywy, octu, a nawet z ostrej przyprawy chili, czy coli, jednak dziś wracamy po najprostsze, ale najskuteczniejsze rozwiązanie.

Sprawdzony domowy oprysk na mszyce

Okazuje się, że i tym razem z pomocą przyjdzie niezastąpiona w wielu problemach cebula. Podpowiadamy jak przygotować prosty wywar z cebuli, po którym po mszycach nie powinno zostać śladu.

Żeby przygotować tę miksturę, potrzebujecie jedynie 1 cebulę i 1 litr wody. Cebulę pokrójcie drobno w kostkę i włóżcie do rondelka i zalejcie wodą. Doprowadźcie wodę do wrzenia i następnie już na małym ogniu, pod przykryciem gotujcie wywar przez pół godziny. Po tym czasie pozostawcie wywar do ostygnięcia, a następnie przecedźcie i przelejcie do butelki z atomizerem.

Teraz już możecie wyruszyć na walkę z mszycami. Pamiętajcie, by spryskać dokładnie każde miejsce, w którym ulokowały się natrętne owady. Jeśli chcecie wzmocnić działanie tego oprysku, możecie dorzucić do gotującej się cebuli zgnieciony ząbek czosnku. Taka mikstura nie tylko zniszczy mszyce, ale też pomoże w ochronie roślin przed niektórym chorobami grzybowymi.