W szczycie sezonu, gdy truskawki stają się tańsze z dnia na dzień, wiele osób kupuje większy zapas i mrozi owoce na całą zimę. Zanim jednak włożymy je do zamrażarki, warto pamiętać o jednym dodatkowym kroku. Często się go pomija, a to właśnie dzięki niemu owoce po rozmrożeniu zachowują świetną konsystencję i pełnię smaku oraz aromatu. Zobaczcie więc, o czym mowa, dowiedzcie się jak mrozić truskawki i koniecznie dopilnujcie tego przed zamrożeniem woreczków lub pudełek z owocami. 

Jak zamrozić całe truskawki? Dopilnujcie 1 rzeczy

Wielu zastanawia się, czy truskawki do mrożenia się myje? Odpowiedź jest prosta - zdecydowanie tak. Ważne jednak, aby zrobić to w prawidłowy sposób, czyli jeszcze przed usunięciem szypułek. Mycie truskawek z szypułkami sprawia, że do środka nie dostaje się woda, więc owoce mają znacznie więcej smaku i aromatu i nie stają się wodniste.

Po wstępnym umyciu z resztek piasku i innych zanieczyszczeń pozostaje jednak jeszcze 1 bardzo ważny krok, o którym wiele osób zapomina. Chodzi o moczenie truskawek przed mrożeniem. Nie każdy wie, że świeże owoce warto zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na kilkanaście minut, aby były jędrne i zachowały świetną konsystencję.

Dopiero po takiej kąpieli w chłodnej wodzie można delikatnie odcedzić i osuszyć owoce na ręczniku papierowym, a następnie oderwać szypułki i dopiero wtedy zabierać się za mrożenie.

mrożenie truskawek

Źródło: Getty/iStock

Jak mrozić truskawki, żeby się nie skleiły?

Kolejnym popularnym problemem jest sklejanie się mrożonych owoców w duże grudki. Aby tego uniknąć, najpierw rozłożyć namoczone i osuszone truskawki na tackach, zachowując odstępy i włożyć je do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie owoce będą już twarde i wtedy można je już przesypać do docelowych woreczków lub plastikowych pudełek bez ryzyka, że się posklejają.

Warto też oznaczyć takie torebki czy pojemniki datą, aby potem móc łatwo ocenić, jak długo truskawki leżą już w zamrażarce. Należy bowiem pamiętać, że owoce najlepiej przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy, bo potem tracą już większość smaku, aromatu i cennych właściwości. 

Do czego wykorzystać mrożone truskawki?

Dobrze zamrożone truskawki będą świetną opcją na sezon zimowy, gdy dostęp do świeżych owoców jest mocno ograniczony. Mając pod ręką woreczek zamrożonych truskawek możecie szybko przygotować z nich smaczne śniadanie, deser lub po prostu zmiksować je na koktajl. Śniadaniową opcją może być z kolei owsianka z mrożonymi truskawkami lub owocowe placki twarogowe, babcine racuchy z truskawkami czy amerykańskie pancakes.

Rozmrożone owoce będą też świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków, takich jak ciasto jogurtowe z truskawkami czy szybkie drożdżówki. Mając takie owoce można również zrobić sernik na zimno z truskawkami i to w błyskawicznej wersji, gdyż zamrożone owoce spowodują jeszcze szybsze ścięcie się zarówno galaretki, jak i twarogowej masy z żelatyną.

Jak widzicie smakowitych pomysłów na mrożone truskawki jest całe mnóstwo, więc zapakujcie pełne zamrażarki, aby potem móc cieszyć się smakiem lata przez cały rok.