Sezon na truskawki to jeden z najlepszych momentów w roku i wszyscy czekamy na niego z niecierpliwością, aby móc wyjadać owoce prosto z miseczki lub przygotowywać z nich domowe przetwory na zimę. Czasem jednak świeże truskawki, mimo pięknego wyglądu i zapachu, szybko tracą smak, ale możemy temu zapobiec w bardzo prosty sposób. 

Co zrobić, żeby truskawki nie traciły smaku?

Wiele osób przynosi do domu pełną torbę truskawek i od razu je myje, odszypułkowuje i kroi na połówki. Niestety, nie jest to najlepszy pomysł, gdyż rozdrobnione owoce szybko tracą smak. Najlepiej więc jeść je od razu po pokrojeniu, bo im dłużej będą leżały, tym mniej wartości w nich zostanie. Jeśli macie duży zapas owoców, po prostu umyjcie i pokrójcie tylko tyle, ile zdołacie zjeść na bieżąco, a całą resztę włóżcie do lodówki bez mycia. 

truskawki

Źródło: AdobeStock

Jak przechowywać truskawki, żeby długo były świeże?

Skoro już ustaliliśmy, że najlepiej wstrzymać się z myciem i krojeniem wszystkich truskawek od razu, to pomówmy teraz o ich odpowiednim przechowywaniu. Aby owoce jak najdłużej zachowały wszystkie walory, trzeba bowiem pamiętać o pewnej istotnej kwestii. Zanim włożycie truskawki (koniecznie nieumyte) do lodówki, najpierw rozpakujcie je z foliowej reklamówki. Najlepiej wysypać owoce na płasko, aby się wzajemnie nie przygniatały, więc wybierzcie do tego celu duży talerz, deskę do krojenia lub tacę.

Warto też wcześniej wyłożyć naczynie kawałkiem ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar wilgoci z owoców. Dzięki temu truskawki znacznie dłużej pozostaną jędrne i nie będą się psuły.

Jak wykorzystać truskawki w kuchni? Najpyszniejsze pomysły\

Truskawki są tak pyszne same w sobie, że zwykle zajadamy je bez żadnych dodatków lub ewentualnie polewamy je tylko śmietaną i sypiemy odrobiną cukru. Warto jednak wykorzystać te sezonowe owoce do przygotowywania przeróżnych przepisów i to nie tylko na desery, ale i przekąski czy nawet dania główne. Możecie wyczarować z nich przepyszne obiady na słodko, takie jak makaron czy ryż z truskawkami, które wszyscy pamiętamy z dzieciństwa. Kolejnym smakowitym pomysłem będą naleśniki, pierogi lub knedle z truskawkami.

Jakby tego było mało, truskawki można też wykorzystać w wytrawnych daniach, na przykład jako składnik sałatek. Szczególnie dobrze komponują się ze świeżym szpinakiem, szparagami czy różnego rodzaju serami. Do takiej mieszanki wystarczy już tylko prosty sos winegret z miodem i lekki posiłek na lato gotowy.