Gyros to termin nazywający potrawę mięsną kuchni greckiej, ale z radością zawłaszczyliśmy go sobie do określenia przeróżnych wariacji kulinarnych bazujących na charakterystycznych przyprawach. Hitem imprezowych stołów jest oczywiście warstwowa sałatka gyros, ale w podobnym stylu przyrządzamy też zupę, naleśniki, kotlety, pierogi, a nawet wegańskie kompozycje. Aromatyczna mieszanka, która składa się z minimum 10 przypraw, świetnie sprawdzi się też jako element słodko-kwaśnej zalewy do słoika. Złapcie za nią, kiedy pojawią się pierwsze ogórki gruntowe.  

Przyprawa gyros do ogórków – fenomen smaku 

Nawet bez spróbowania możecie się domyślać, że sałatka z ogórków w zalewie gyros oszołomi wasze zmysły. Ta mieszanka przyprawowa nigdy nie zawodzi. Dlaczego tak dobrze sprawdza się w tylu daniach? Jej fenomen tkwi w idealnie zbalansowanej kompozycji. Zawiera zarówno korzenne, rozgrzewające smaki, jak i świeże, ziołowe nuty. Łączy słodycz z anyżową goryczką. Przeplata pikantne i subtelne przyprawy. Składa się zarówno ze znanych i popularnych w polskiej kuchni elementów, jak i egzotycznych aromatów. Znajdziecie w niej dobre źródła umami, takie jak suszona cebula i czosnek. Pasuje zarówno do mięs, jak i warzyw. Możecie zrobić ją samodzielnie, mieszając: 

  • 1 łyżeczkę soli, 
  • 1 łyżeczkę wędzonej papryki, 
  • 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczkę suszonego czosnku, 
  • ¼ łyżeczki cebuli granulowanej, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki cynamonu, 
  • 1 łyżeczkę kolendry, 
  • 2 łyżeczki tymianku, 
  • 2 łyżeczki oregano, 
  • 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczkę chili. 

Składniki na przyprawę gyros wystarczy dokładnie wymieszać (jeśli używacie całych nasion kuminu i kolendry, warto je wcześniej uprażyć i rozetrzeć w moździerzu). Mieszankę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku i używać jej do przeróżnych dań, w tym do fenomenalnej sałatki z ogórków na zimę z przyprawą gyros. 

Ogórki w zalewie gyros – przepis  

Druga połowa maja i pierwsza połowa czerwca to czas na pierwsze ogórki gruntowe. Tego sezonu nie można przegapić. To właśnie wtedy warto wziąć się za pierwsze domowe przetwory tego roku. Jeśli znudziły wam się już ogórki małosolne lub klasyczne konserwowe, koniecznie zapiszcie sobie przepis na sałatkę gyros do słoików.

Składniki na 8 słoików po 600 ml: 

  • 2 kg ogórków gruntowych 
  • 3 czerwone papryki 
  • 4 cebule 
  • 2 marchewki 
  • 2 łyżki soli 
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10% 
  • 1 szklanka wody 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 70 ml oleju 
  • 1 łyżeczka gorczycy 
  • 6 łyżeczek przyprawy gyros  
  • Opcjonalnie: 4 ząbki czosnku 

Przygotowanie:  

  1. Dokładnie umyjcie ogórki gruntowe w zimnej wodzie. Pokrójcie je w niezbyt cienkie plastry. Pamiętajcie, żeby odrzucić brzydsze okazy, na przykład z przebarwioną skórką lub miękkim miąższem. Wyeleminowane okazy możecie wykorzystać tego samego dnia do mizerii z koperkiem na obiad. 
  2. Opłuczcie i osuszcie papryki. Usuńcie z nich gniazda nasienne. Obierzcie marchewki i cebule. Pokrójcie wszystkie warzywa w kawałki zbliżone wielkością do przygotowanych ogórków, na przykład w paski lub talarki. Jeśli używacie czosnku, przeciśnijcie go przez praskę lub potnijcie na cienkie plasterki.  
  3. Wrzućcie wszystkie warzywa do dużej miski lub garnka. Posypcie je solą i wymieszajcie. 
  4. Przygotujcie zalewę. W osobnej misce połączcie ocet, przegotowaną wodę, cukier i olej. Dodajcie gorczycę i przyprawę gyros.  
  5. Połączcie warzywa z zalewą. Przykryjcie naczynie i odstawcie je na 8 godzin. Co jakiś czas mieszajcie zawartość miski.  
  6. Rozłóżcie ogórki w zalewie gyros do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Zostawcie mniej więcej 3 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Zakręćcie je i poddajcie pasteryzacji w garnku lub piekarniku. Odstawcie do góry dnem na ściereczkę, a kiedy całkowicie wystygną, przenieście je do piwniczki lub spiżarni.   

Do czego podać sałatkę z ogórków z przyprawą gyros? 

Ogórki gyros są piklowane już w takiej formie, że stanowią gotową, idealnie doprawioną sałatkę. Można zajadać je z grzanką lub kromką świeżego chleba na przystawkę. Pasują do różnych imprezowych przekąsek, na przykład serów, wędlin i pasztetów. Sprawdzą się jako wyrazisty dodatek do obiadu, na przykład klasycznych kotletów mielonych, pieczeni z indyka lub steków. To fantastyczne dopełnienie domowych burgerów. Ale ponieważ smakują mieszanką przyprawową kojarzącą się z kuchnią grecką i turecką, warto podać je także do: 

  • szaszłyków souvlaki
  • greckich kotlecików keftedes
  • tureckiej pizzy lahmacun
  • domowego kebaba w bułce pita.