W sklepach i na straganach obecnie króluje fasolka szparagowa. Czasami widząc ją zastanawiacie się co nowego można z niej przygotować? Proponujemy chrupiące frytki z fasolki. Jak zrobić chrupiącą fasolkę szparagową? Żadna zasmażka z bułki nie będzie potrzebna, bo można to ograć jeszcze sprytniej i smaczniej. Aby zamienić zwykłe strączki w pyszną przekąskę do filmu czy meczu, najlepiej zrobić frytki z fasolki szparagowej. Ten nietypowy przepis to prawdziwy hit, którego każdy powinien spróbować chociaż jeden raz. Zobaczcie, jak przygotować takie nietypowe frytki krok po kroku i skosztujcie ich tego lata.

Jak zrobić frytki z fasolki szparagowej?

Przepis na frytki z fasolki szparagowej nie jest znany, a zdecydowanie zasługuje na ogromną popularność, bo tak przygotowane strączki zachwycają smakiem i chrupkością. Zamiast więc obierać ziemniaki i kroić je w słupki, następnym razem po prostu odetnijcie końcówki fasolki i gotowe. Nie musicie jej nawet wcześniej podgotowywać, bo pod wpływem smażenia stanie się idealnie miękka. 

Musicie tylko przygotować proste ciasto, w którym zanurzycie strączki fasolki, a do tego celu najprościej będzie wykorzystać gotową tempurę. Jeśli jednak akurat nie dostaniecie jej w swoich sklepach, to jeszcze nic straconego, bo jako zamiennika możecie spokojnie użyć mieszanki mąki pszennej i kukurydzianej oraz odrobiny soli i proszku do pieczenia.

Do takiej sypkiej bazy wystarczy już tylko jajko i trochę zimnej wody, a po dokładnym wymieszaniu powstanie najlepsza mieszanka do smażenia, która pod wpływem gorącego tłuszczu pięknie się rumieni i genialnie chrupie. Zobaczcie dokładne proporcje wszystkich składników i koniecznie spróbujcie. 

Prosty przepis na frytki z fasolki szparagowej

Ten przepis wypróbowałam w tym roku pierwszy raz. Ale już wiem, że nie ostatni. Tak wszystkim posmakowała ta prosta przekąska, że teraz robię ją w każdy weekend. Też wam posmakuje.

Składniki:

  • świeża fasolka szparagowa (żółta lub zielona),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka gotowej tempury (można też wymieszać po pół szklanki mąki pszennej oraz kukurydzianej i dodać odrobinę proszku do pieczenia),
  • 1 szklanka zimnej wody,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia fasolki i odcięcia jej końcówek. Następnie dokładnie osuszamy strączki i bierzemy się za przygotowanie tempury.
  2. W dużej misce roztrzepujemy jajka z zimną wodą i solą, a potem stopniowo dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy całość aby powstała gładka masa bez grudek. 
  3. W garnku lub głębokiej patelni (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej roślinny do temperatury około 170 stopni. Strączki fasolki kolejno obtaczamy w cieście i od razu zanurzamy je w gorącym tłuszczu.
  4. Frytki z fasolki szparagowej smażymy przez około 3-4 minuty, a następnie ostrożnie wyciągamy je łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Gotowa fasolka szparagowa w tempurze najlepiej smakuje jedzona od razu, gdy jest jeszcze mocno chrupiąca. Takie frytki najlepiej smakują maczane w gęstym sosie, na przykład na bazie jogurtu lub majonezu. 

Co zrobić z fasolki szparagowej? Inne pomysły

Frytki z fasolki szparagowej to tylko początek nietypowych pomysłów na to warzywo. Póki trwa sezon, a strączki są tanie, wypróbujcie też inne przepisy, takie jak: