Sezon na fasolkę szparagową trwa w pełni i staje się ona coraz tańsza, więc to zdecydowanie najlepszy moment na przygotowywanie z niej smakowitych przepisów. Zwykle jadamy ją po prostu w wersji ugotowanej i ewentualnie polewamy zasmażką z masła i bułki tartej, jednak to dopiero początek pomysłów na ten produkt. W sieci i książkach kucharskich znajdziemy też przepisy na aromatyczne curry z fasolką szparagową, sycącą zupę z jej dodatkiem czy też domowe przetwory w occie lub sosie pomidorowym. Dzisiaj jednak pokażemy wam coś jeszcze lepszego i absolutnie genialnego w swojej prostocie. Zobaczcie, jak zrobić fasolkę szparagową nieco inaczej niż zwykle.
Pyszna alternatywa dla fasolki z bułką tartą
Jeśli lubicie fasolkę szparagową z dużą ilością chrupiącej zasmażki z bułki tartej, to ten przepis spodoba się wam jeszcze bardziej. Dzisiaj bowiem bierzemy na warsztat fasolkę w panierce, czyli mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz strączki. Tak przygotowana fasolka panierowana może być nie tylko ciekawszą wersją dodatku do obiadu, ale i samodzielną przekąską, idealną do oglądania filmu czy meczu. Zobaczcie, jak ją zrobić krok po kroku, a już od samego czytania nabierzecie ochoty na spróbowanie tego przysmaku.
Jak panierować fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa w panierce jest banalna w przygotowaniu i wymaga tylko kilku podstawowych składników, takich jak jajka, bułka tarta i mąka. Jeśli te produkty przypominają wam przepis na kotlety schabowe to jest to bardzo dobry trop, bo sposób wykonania jest tu dokładnie taki sam. Każdy strączek fasolki obtaczamy bowiem najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w chrupiącej bułce tartej.
Wcześniej jednak warzywo trzeba krótko obgotować, bo samo smażenie nie wystarczy, aby fasolka była miękka w środku. Trzeba więc ją wrzucić do osolonego wrzątku, ale tylko na kilka minut, nie dopuszczając do tego, by się rozgotowała. Po takim krótkim gotowaniu jeszcze tylko obowiązkowo studzimy strączki, aby nie parzyły nas w dłonie podczas panierowania.
Po nim zostaje natomiast już tylko obróbka cieplna i tutaj mamy 2 metody do wyboru, bo panierowana fasolka szparagowa wyjdzie pysznie zarówno po usmażeniu w głębokim tłuszczu, jak i pieczeniu na blaszce, wyłożonej papierem. Wybierzcie więc sami, na jaką wersję macie ochotę i koniecznie przygotujcie ten przysmak.
Panierowana fasolka szparagowa - przepis
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej,
- 2 duże jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1 szklanka mąki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Fasolkę dokładnie płuczemy, a następnie odcinamy jej końcówki. Tak przygotowane warzywa krótko gotujemy w osolonym wrzątku tak, aby fasolka była "al dente", po czym odcedzamy i odstawiamy ją do wystudzenia.
- W tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy do nich sól oraz pieprz i wszystko mieszamy na jednolitą masę. W kolejnych dwóch naczyniach wysypujemy mąkę i bułką tartą. Następnie panierujemy każdy strączek kolejno w mące, jajku i bułce.
- Tak przygotowaną fasolkę w panierce smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Opcjonalnie panierowana fasolka może być też pieczona w piekarniku, aby była nieco lżejszym posiłkiem.

















