Twaróg kojarzy się przede wszystkim z lekkimi wiosennymi kanapkami, ale wyśmienity biały serek smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Warto wspomnieć, że ten przysmak można podawać na wiele sposobów i z niezliczonymi dodatkami, więc jeżeli lubisz świeży biały ser, możesz zapomnieć o kulinarnej monotonii. Z czym jeść twaróg? Poniżej zamieszczamy niezawodne porady.
Twaróg to nic innego, jak produkt mleczny zaliczany do serów świeżych, czyli takich, które nie są poddawane procesowi dojrzewania. Zależnie od zawartości tłuszczu w mleku, może mieć grudkową lub kremową konsystencję. Charakteryzuje się białą barwą i przyjemnym, ale raczej neutralnym smakiem. W polskiej tradycji kulinarnej, twaróg jest obecny już od dawna. Wielu osobom kojarzy się z dodatkiem do kanapek, ale warto wiedzieć, że z pomocą twarogu przygotujemy też wiele wyśmienitych potraw.
Co pasuje do twarogu?
Może się wydawać, że świeże warzywa to jedne z nielicznych dodatków, które można skomponować z twarogiem. Nic bardziej mylnego! Pyszny biały serek wyśmienicie smakuje także w nieco mniej oczywistych połączeniach. Nasze propozycje to:
- suszone warzywa,
- świeże owoce,
- suszone owoce,
- wędzone ryby,
- bakalie,
- wiórki kokosowe,
- otręby zbożowe,
- kiełki,
- miody,
- dżemy
- syrop klonowy.
Co można zrobić z twarogu?
Jak widać, różnorodność dodatków, z którymi świetnie komponuje się twaróg, jest ogromna. To sprawia, że kulinarne zastosowanie tego przysmaku nie ogranicza się wyłącznie do prostych kanapek i domowych wypieków. Co można zrobić z twarogu? Oto nasze propozycje:
- pasta twarożkowa – wystarczy zmieszać twaróg ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, dodać ulubione przyprawy i pyszna pasta jest już gotowa. Warto jednak sięgnąć do głębszych pokładów kuchennej kreatywności, by w kilka chwil przygotować dodatek do kanapek, któremu nie oprze się żaden z domowników. Wystarczy, że do twarożku dodacie drobne kawałki zielonego ogórka, a uzyskacie wyśmienity efekt. Świetnie sprawdzą się też suszone pomidory i wędzona makrela. To połączenie może wydawać się dziwne, ale zapewniamy, że ten pozornie sprzeczny kolaż smaków to strzał w dziesiątkę. Macie ochotę na kanapki w wersji na słodko? Połączcie twarożek z dowolnym miodem i dodajcie garść bakalii. Do tej kompozycji świetnie pasują też wiórki kokosowe;
- faszerowane papryki – twarożkowe śniadanie to nie tylko kanapki. Pyszna pasta przygotowana w sposób wytrawny doskonale sprawdzi się też jako nadzienie. Wszystko, co musicie zrobić, to przekroić paprykę na pół, usunąć nasiona i wypełnić ją twarożkiem (polecamy wariant z suszonymi pomidorami). Proste, a jakie efektowne;
- sałatka z twarogiem – biały ser wyśmienicie komponuje się z niemal wszystkimi warzywami, a w szczególności z sałatami, pomidorami, rzodkiewką i ogórkiem. Jeżeli macie w lodówce kostkę sera i trochę chrupiących warzyw, w mgnieniu oka przygotujecie wyśmienitą sałatkę. Dodajcie do niej kiełki i otręby, całość polejcie odrobiną octu balsamicznego, a uzyskacie wyśmienity efekt. Przydatna wskazówka: twaróg możecie dodać do każdej sałatki, do której dodajecie fetę. Gwarantujemy, że jako zamiennik greckiego sera, ten przysmak sprawdza się wyśmienicie;
- placki twarogowe – śniadanie lub kolacja na ciepło? Koniecznie wypróbujcie wyśmienite placki twarogowe! To świetna alternatywa dla tradycyjnych racuchów. Są pyszne, lekkie, a przy tym także pożywne. Podajcie je z cukrem pudrem, dżemem lub z polewą czekoladową, a bliscy będą zachwyceni;
- leniwe kluski – ten przysmak jest znany od dawna, a mimo to wciąż cieszy się ogromną popularnością. Pyszne serowe kluseczki, przygotowane z twarogu, jajek i mąki, są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Nic dziwnego, bo z masłem i bułką tartą lub ze słodką śmietaną smakują wyśmienicie, a warto podkreślić, że można podać je także z innymi dodatkami, np. z owocami lub sosem waniliowym.
Co można podawać z twarogiem?
Powyżej wymieniliśmy kilka ciekawych propozycji na dania z twarogu. To jednak nie koniec listy potraw, w których biały ser jest ważnym składnikiem.
Co można podawać z twarogiem? Zaczynamy od absolutnej klasyki – od makaronu z serem i cynamonem. To wyjątkowo proste, ale sycące danie, które u wielu osób przywołuje wspomnienie smaków dzieciństwa. Pyszne rurki z rozdrobnionym serkiem, oprószone aromatycznym cynamonem i odrobiną cukru to jedno z tych dań, na które czekał nawet największy niejadek.
Kolejna klasyczna propozycja to pierogi z serem. Już z samym roztopionym masłem lub śmietaną smakują wyśmienicie, ale warto wiedzieć, że tradycyjny przepis można niemal dowolnie modyfikować. Do serowego nadzienia dodaj rodzynki, suszone morele lub orzechy włoskie, a uzyskasz zachwycający efekt. Dopełnieniem słodkiego smaku może być pyszny sos waniliowy, którym polejesz danie.
Pozostajemy przy znanych i lubianych daniach. Nasza kolejna propozycja to naleśniki z serem. Możesz przygotować je na dwa sposoby:
- na słodko (wystarczy zmieszać ser z miodem i dodać rodzynki),
- na słono (przygotuj farsz serowo-szpinakowy).
Masz ochotę na coś w klimacie śródziemnomorskim? Proszę bardzo – crostini z twarogiem. Przekąskę w stylu włoskim ze słowiańskim akcentem przygotujesz w dosłownie kilka chwil i z kilku składników. Wystarczy pokroić bagietkę w kromki. W misce wymieszać ser z pokrojonymi drobniutko ziołami i posmarować pastą kromki. Można jeszcze udekorować ulubionymi dodatkami, parmezanem i przyprawami.
Z czym twaróg na kanapkę?
Z pomocą twarogu przygotujecie wiele smakowitych dań, jednak nie można zapomnieć, że świeży ser wyśmienicie smakuje także na kanapkach. Szczypiorek, świeże pomidory i rzodkiewka to najbardziej oczywiste dodatki do twarogu, ale dostępnych opcji jest znacznie więcej. Jedno z ciekawszych połączeń to twaróg i słodki dżem. Lekko kwaśny smak sera wyśmienicie komponuje się ze słodyczą tego przetworu. Alternatywnie, możecie sięgnąć po miód lub syrop klonowy. Macie ochotę na coś bardziej pożywnego? Na kanapkę z twarogiem możecie położyć wędzonego łososia, jajko ugotowane na twardo i awokado. W ten sposób, łatwo i szybko przygotujecie pełnowartościowe, pyszne śniadanie.
Z jakimi owocami łączyć twaróg?
Warto wspomnieć, że świeży biały ser doskonale łączy się z owocami. Poza wspomnianym już awokado, do twarogu pasują:
- jagody,
- borówki amerykańskie,
- maliny,
- jabłka,
- banany,
- truskawki.
Kawałki owoców możecie dodać do pasty kanapkowej, przygotowanej z jogurtu i twarogu. Inna propozycja: w misce rozdrobnijcie ser, dodajcie owoce, a całość polejcie jogurtem i konsumujcie łyżką. Smacznego!