Lato to idealny czas na wykorzystanie sezonowych warzy i owoców. Właśnie teraz maja najwięcej cennych witamin i minerałów i można je dostać świeże niemal na każdym rogu. Poza tym właśnie w sezonie są najtańsze i pochodzą z naszych rodzimych upraw, a nie są sprowadzanie z zagranicy. To daje gwarancję, że kupujemy najświeższe i najzdrowsze plony. Zdarza się, że gdy wybieram się na zakupy na lokalny bazarek, ilość warzyw i owoców sprawia, ze nie wiem na co się zdecydować i suma summarum wracam do domu obładowana po uszy. Część zjadam na surowo, jak ogórki czy pomidory, część wkładam do słoików i z ogórków robię przetwory na zimę, a jeszcze inne pyszności przerabiam na obiad. Jeśli akurat kupię młode cukinie i papryki, zazwyczaj od razu zabieram się do przygotowywania leczo z cukinii.
Zdarza się jednak, że często kupie więcej, niż można przejeść i nie chcąc by warzywa zwiędły i się zmarnowały przygotowuję pyszny koktajl białkowy.
Koktajl białkowy pełen warzyw
Ten koktajl w smaku przypomina trochę chłodnik, ale robi się znacznie szybciej i można nim zastąpić śniadanie. Pełen witamin i białka w zupełności zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na składniki i da energii na długi czas. Można go przygotować z ulubionych składników, albo tego, co akurat mamy w lodówce. Nasz przepis to jedynie inspiracją do przygotowania własnego koktajlu białkowego. Jedynie co musi się w nim znaleźć na pewno, to twaróg. To on spoi wszystko w całość i nada koktajlowi gęstości i wyrazu, a dodatkowo zapewni odpowiednią ilość białka w posiłku. Możecie wybrać twaróg chudy, półtłusty, albo tłusty. Tłusty będzie najbardziej odpowiedni, by nadać koktajlowi aksamitnej konsystencji.
Przepis na poranny koktajl białkowy
Jeśli więc rano nie macie ochoty na kanapki, albo jajecznicę, przygotujcie blender, twaróg i zobaczcie, jakie warzywa macie w lodówce. W naszej propozycji potrzebujecie:
- 250 g twarogu
- 2 niewielkie ogórki gruntowe
- 1 żółty pomidor
- 1 czerwony pomidor
- natka pietruszki
- sól czosnkowa
- papryka w proszku
- pieprz czarny
Ogórki obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Pomidory sparzcie, zdejmijcie skórę, wyjmijcie twardy trzon, i pokrójcie na ćwiartki. Do kielicha blendera wrzućcie ogórki, pokrojone pomidory, dodajcie natkę pietruszki, sól, paprykę i zmiksujcie na gęsty, aksamitny mus. Teraz dorzućcie pokruszony twaróg i miksujcie dalej do uzyskania gęstego koktajlu. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możecie dodać kilka łyżek chłodnej wody, maślanki albo kefiru. Na koniec doprawcie koktajl solą i pieprzem. Podawajcie od razu po przygotowaniu, by nie stracić najcenniejszych witamin.
Z czym można zrobić koktajl białkowy?
Powyższy przepis to tylko jedna z propozycji przygotowania koktajlu. Oprócz wymienionych składników można dorzucić, w zależności od upodobań:
- marchewki
- świeżą paprykę
- seler
- koperek
- czosnek
- cukinię
- liście bazylii albo rukoli
- brokuł
Koktajl białkowy na słodko
Jeśli nie lubicie warzywnych koktajli, możecie zastąpić je słodkimi owocami i dodatkami. Baza pozostaje twaróg, a zamiast warzyw dodajcie do kielicha blendera sezonowe owoce i składniki odżywcze. Proponujemy wybierać spośród:
- owoce (jabłka, gruszki, morele)
- porzeczki, maliny, truskawki
- awokado
- orzechy włoskie
- migdały
- ziarna (sezam, siemię lniane, płatki owsiane)
- daktyle
- miód
Wykonanie jest takie samo jak powyżej. Wybrane owoce i dodatki wrzućcie do blendera, dodajcie w razie potrzeby wodę, albo kefir, zmiksujcie i do gładkiej masy dodajcie twaróg. Doprawcie smak miodem, sokiem z cytryny, albo innym słodzikiem, choć same owoce są już na tyle słodkie, że mogą nie być potrzebne.
Szklanka takiego koktajlu wypita rano nasyci was na długo, a dzięki obecności białka i masy warzyw lub owoców zapewni sporą dawkę witamin i minerałów.
















