Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

Wygladają podobnie jak racuchy, ale smakuja zupełnie inaczej. Przepis z kuchni małopolskiej.

Dodany przez:

Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 8 głosów)

Składniki

  • 50 dag białego sera
  • ok 3/4 szklanki maki
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • 4 łyżki słodkiej smietany
  • sól
  • olej

Przygotowanie

  1. Ser dwukrotnie zmielic w maszynce. Ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku, stopione i przestudzone masło, śmietanę i makę. Na koniec dodać szczyptę soli i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak ciasto na racuchy.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i nakładać porcjami ciasto formując placuszki w taki sam sposób jak racuchy. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
  3. Podawać na ciepło z surówką lub sosem lub w wersji na słodko z cukrem lub konfiturami.
ser obiad przekąska kolacja naleśniki twaróg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze