Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

Wygladają podobnie jak racuchy, ale smakuja zupełnie inaczej. Przepis z kuchni małopolskiej.

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 189 głosów)

Składniki:

  • 50 dag białego sera
  • ok 3/4 szklanki maki
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • 4 łyżki słodkiej smietany
  • sól
  • olej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ser dwukrotnie zmielic w maszynce. Ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku, stopione i przestudzone masło, śmietanę i makę. Na koniec dodać szczyptę soli i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak ciasto na racuchy.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej i nakładać porcjami ciasto formując placuszki w taki sam sposób jak racuchy. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
  • Podawać na ciepło z surówką lub sosem lub w wersji na słodko z cukrem lub konfiturami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy