Awokado to owoc o bardzo oryginalnym smaku. Mimo że wokół niego krąży wiele kontrowersji – jedni go nie lubią, inni wprost uwielbiają – to trzeba mu jednak przyznać bogatą zawartość wartości odżywczych oraz właściwości leczniczych.

Ten niepozorny owoc, kształtem przypominający gruszkę, naturalnie występuje na terenach Ameryki Środkowej oraz Południowej. Inna jego ciekawa nazwa to smaczliwka. Wbrew pozorom, pomimo jego dużej zawartości tłuszczy, bo 100 g zawiera aż 160 kcal, bardzo często zaleca się go stosować podczas odchudzania. Dzieje się tak, ponieważ awokado zawiera zdrowe tłuszcze roślinne, w odróżnieniu od innych owoców, w których przeważają cukry proste.

Z czym można jeść awokado?

Awokado, pomimo swoich licznych właściwości prozdrowotnych, przez wiele osób jest pomijane w swojej diecie, głównie ze względu na swój mdły, mało wyrazisty smak. Jednak nikt nie powiedział, że awokado należy jeść samo, bez żadnych przypraw ani dodatków! Z czym jeść awokado, żeby wydobyć jego smak? Najlepiej skropić owoc sokiem z cytryny lub limonki – wówczas nie tylko zyska nowe nuty smakowe, ale również zachowa naturalny kolor i nie zbrązowieje.

Bardzo popularne jest łączenie awokado z wytrawnymi dodatkami, takimi jak kozi ser, wędzony łosoś, kiełki roślin, szynka parmeńska. Warto nadać mu odrobinę smaku i dodać do niego czosnek lub przyprawić na różne sposoby – najlepiej sprawdzi się klasyczne połączenie soli i pieprzu, ale nie zaszkodzi również odrobina dobrej jakości oliwy.

Awokado daje wiele możliwości, aby wykorzystać go na co dzień w kuchni. Jeśli zastanawiacie się, z czym połączyć owoc, aby smakował najlepiej, warto na początek spróbować klasycznej pasty z awokado, która spokojnie może zastąpić masło na kanapce. Powinniście spróbować także skroić owoc i ułożyć go na kanapce, jako główny składnik, w otoczeniu cebuli, kiełków, przypraw i soku z cytryny. Dużą popularnością cieszy się także guacamole, czyli rodzaj sosu przyrządzany na bazie awokado z dodatkiem limonki, soli i opcjonalnie pomidorów lub papryczki chili. Awokado sprawdzi się również świetnie jako dodatek do sałatki warzywnej lub jajecznicy. Powinniście spróbować połączenia awokado z innymi owocami w formie deseru.

Z jakimi owocami łączyć awokado?

Mimo że owoc ten dużo częściej stosowany jest w wytrawnych potrawach, równie dobrze sprawdzi się w wersji na słodko. Awokado odnajdzie się w połączeniu z niemal każdym owocem. Warto spróbować pysznego i niezwykle zdrowego koktajlu z bananów i awokado.

iStock

Owoc świetnie odnajdzie się także w sałatce z mango lub pomelo. Warto wówczas dodać jogurt naturalny, który nada odrobinę kwasowości. Bardzo popularnym połączeniem jest zestawienie czekolady i awokado, najlepiej w formie aksamitnego kremu. To szybki i prosty sposób na smaczny deser, który w dodatku będzie zawierał cenne witaminy i wartości odżywcze. Awokado polubi się również z truskawką oraz arbuzem, ale świetnie wypadnie też w połączeniu z malinami i jagodami.

Z czym awokado na kanapkę?

Kanapka z awokado to jedna z najpopularniejszych propozycji na wykorzystanie tego owocu w kuchni. Najczęściej łączy się awokado z jajkiem i przyprawia do smaku solą oraz pieprzem, ale fajnie zaakcentują się tutaj także drobno posiekane orzechy. Jeśli jednak macie ochotę na coś bardziej orzeźwiającego, pod awokado możecie nałożyć trochę białego serka, najlepiej twarogu, a na warstwę awokado położyć kilka plasterków wędzonego łososia. To nieoczywiste połączenie będzie prawdziwą bombą smaków.

Jeszcze innym, nieco rzadziej spotykanym połączeniem, jest tost posmarowany rozgniecionym awokado z dodatkiem gruszki i sera gorgonzola na wierzchu. Warto nadać temu daniu jeszcze więcej smaku i podprażyć włoskie orzechy na patelni, a następnie posypać nimi kanapkę.

Z czym najlepiej smakuje awokado?

Jak już wspominaliśmy, awokado smakuje dobrze zarówno na słono, jak i na słodko. Świetnie komponuje się z praktycznie każdym innym owocem, czy to w formie sałatki owocowej, czy słodkiego musu. Warto jest łączyć awokado z wytrawnymi serami, szynkami, ale szczególnie polubi się z jajkami przyrządzanymi pod różną postacią. Bardzo smaczne i zdrowe będą wszelakie koktajle z użyciem awokado – zarówno z dodatkiem innych owoców jak banan, kiwi, mango, czy truskawka, jak i warzywami typu szpinak, jarmuż, marchewka.

Bezapelacyjnie jednak najpopularniejszą potrawą z awokado jest guacamole. Wykonanie dania jest banalnie proste. Do przygotowania nie potrzebujecie wiele, bo dojrzałe awokado, cytrynę lub limonkę, czosnek, cebulę, sól, pieprz, papryczkę chili i ewentualnie pomidora. Z czym jeść guacamole? Sos można jeść na wiele sposobów, najczęściej spotyka się jednak guacamole podane z nachosami, tortillą, pieczonymi lub grillowanymi warzywami, lub jako dodatek do mięsa.

Czy można jeść awokado codziennie?

Pomimo tego, że awokado to z jedno z najbardziej kalorycznych owoców, jego codzienne spożywanie nie jest zabronione – jest wręcz zalecane! Spożywanie dziennie pół awokado pomaga w zapobieganiu zaparciom oraz utrzymaniu prawidłowego procesu trawienia. Wszystko dzięki temu, że awokado zawiera błonnik, który wspomaga oczyszczanie jelit i pobudza ich pracę.

Czy można przesadzić z ilością awokado? Zwykle, przy zachowaniu odpowiedniej gramatury tego owocu, czyli około połówki dziennie, bardzo pozytywnie wpłynie on na pracę organizmu, a zwłaszcza układu trawiennego. Jednak osoby ze znacznymi problemami trawiennymi mogą odczuwać ból żołądka, gdy przesadzą z jego ilością. Takim osobom zaleca się spożycie jednej ósmej awokado dziennie.