Ile razy zabieraliście się do robienia tortu, ale przerażała was wizja pieczenia biszkoptu, krojenia go na blaty i pilnowania, żeby wszystko wyszło? Biszkopt to niby proste ciasto, ale na tort musi wyjść idealne. Inaczej nici z efektu wow. Mamy dla was genialne rozwiązanie, tort bez pieczenia. Blaty do tortu upieczecie na patelni i nie będziecie musieli nic kroić, a tort wyjdzie tak pyszny, że wszyscy będą składać zamówienia.

Sekret udanego biszkoptu

Aby biszkopt do tortu się udał, musi być delikatny i puszysty. Czasem trudno to osiągnąć przy pomocy piekarnika, w którym ciasto się wysusza lub klapnie pod swoim ciężarem w najmniej spodziewanym momencie. Tego typu niespodzianki nie spotkają was, gdy będziecie smażyć poszczególne blaty na patelni. Pozostaną one aksamitne i dobrze spulchnione, bo nie przygniecie ich kolejna warstwa ciasta. Dodatkowo mleko skondensowane, które zwykle nie wchodzi w skład biszkoptu, sprawi, że będą delikatne i rozpływające się w ustach. Przekonani? To zabierajcie się do robienia biszkoptu, który zawsze się udaje.  

Tort bez pieczenia – jak stworzyć wiele warstw w kilkanaście minut?

Do zrobienia torciku bez pieczenia nie potrzeba wiele czasu. Same biszkoptowe blaty zajmą wam nie więcej niż 15 minut. By je usmażyć, potrzebujecie:

  • 380 g skondensowanego mleka
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 180 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia

Wszystkie składniki miksujecie ze sobą, a następnie wylewacie przy pomocy niewielkiej chochli na rozgrzaną patelnię. Jeśli nie macie teflonowej patelni, lepiej posmarujcie ją wcześniej olejem, bo ciasto może po prostu przywrzeć. Warstwa wylanego ciasta powinna być grubsza niż naleśnik, ale nie może jej być też zbyt wiele, bo inaczej trudno ją będzie „ugotować”. Gdy masa znajdzie się na patelni, skręcacie gaz i przykrywacie patelnię przykrywką. Następnie czekacie około 4 minut, aż wszystkie składniki się zetną i przewracacie na drugą stronę. Z podanej proporcji ciasta powinno wyjść około 3 blatów.

Najlepszy krem do tortu bez pieczenia

Śmietanowy tort to bez wątpienia jedna z lepszych wersji tego ciasta. Jest lekki, ożywczy, a jeśli w dodatku udekorujecie go świeżymi owocami, zyska na wyrazistości i stanie się prawdziwą pokusą, której lepiej nie robić wieczorem, bo do rana może dla gości już nic nie zostać.  

Do stworzenia śmietanowego kremu potrzebujecie:

  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 70 g cukru pudru
  • 15 g utwardzacza do kremu np. śmietana-fix

Na początku miksujecie w wysokim garnku samą śmietanę z cukrem pudrem, a na samym końcu dodajecie utwardzacz. Aby śmietana trzymała się na torcie, schowajcie ją na jakiś czas do lodówki np. na 30 minut. Po tym czasie zacznijcie nakładać ją na kolejne warstwy, a następnie udekorujcie nią tort na wierzchu.