Zbliżają się czyjeś urodziny lub inna ważna uroczystość, a wy nie macie ręki do pieczenia tortów? Ten wychodzi zawsze, a do tego nie wymaga nawet włączania piekarnika. Wystarczy wymieszać mleko skondensowane z popularnymi owocami, a potem przełożyć wszystko budyniem.

Jak zrobić tort bez pieczenia?

Aby zrobić szybki tort bez pieczenia, wystarczy nasmażyć całą górę placków z bananów, mleka skondensowanego, mąki i mleka. Te produkty musimy tylko zblendować na gładką masę i wylewać na patelnię jak przy robieniu klasycznych naleśników. Tak przygotowane placuszki bananowe będą świetnym zamiennikiem biszkoptowych blatów, a zrobicie je znacznie szybciej i o niebo łatwiej. Potem wystarczy już tylko przełożyć je równie prostym kremem budyniowym i tort bez pieczenia gotowy. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie odtwórzcie ten przepis we własnych kuchniach.

Przepis na tort bez pieczenia

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 30 ml mleka skondensowanego,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 250 ml mleka,
  • 220 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

na krem:

  • 0,5 l mleka
  • 1 kostka zimnego masła,
  • 30 ml mleka skondensowanego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 60 g budyniu w proszku.

Przygotowanie:

Banany obieramy, kroimy w plasterki, a następnie przekładamy do miski i mieszamy z jajkami i mlekiem skondensowanym. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, a następnie dodajemy mleko, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i łączymy całość. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe wylewamy cienkimi warstwami na patelnię i smażymy rumiane placuszki. 

Mleko mieszamy z budyniem oraz cukrem i gotujemy aż masa zgęstnieje. Następne odstawiamy ją do wystudzenia, a gdy będzie już całkowicie zimna, dodajemy masło oraz mleczko skondensowane i miksujemy całość na gładki krem. Wystudzone placki przekładamy kremem, a resztką masy pokrywamy jeszcze tort bez pieczenia dookoła i na wierzchu.