Jeśli nie poznajecie liści z powyższego zdjęcia, to już spieszymy z podpowiedzią. Dzisiejszym bohaterem będą bowiem liście orzecha włoskiego, który często rośnie na naszych podwórkach. Zwykle jednak wszyscy skupiamy się na samych orzechach i chętnie wykorzystujemy je zarówno po wysuszeniu, jak i w momencie, gdy są jeszcze zielone. Szarlotka z orzechami, czy lody orzechowe to prawdziwe smakołyki. Tymczasem liście orzecha włoskiego mają równie dużo cennych właściwości, a zwykle marnują się na drzewach, więc zdecydowanie warto to zmienić.
Kiedy zbierać liście orzecha włoskiego?
Liście orzecha włoskiego są gotowe do zbioru od maja, a sezon kończy się już za chwilę, więc to ostatni dzwonek, aby zebrać je i zasuszyć na cały rok. Zrywając je z drzewa, wybierajcie jednak tylko takie, które nie mają żadnych plam. Tylko takie nadają się bowiem do zasuszenia i wykorzystania w kuchni.
A jak suszyć liście z orzecha włoskiego? Pojedyncze listki można po prostu rozłożyć na gazecie w suchym miejscu, ale można też wygodnie zerwać całe gałązki i powiesić je, aby liście łatwo wyschły. Gdy staną się już kruche, możemy je przesypać je do lnianego lub bawełnianego woreczka, albo zamknąć w szczelnym szklanym słoiku i korzystać z nich przez cały rok. Zobaczcie, ile mają w sobie dobrego te niepozorne listki, a od razu ruszycie z dużymi koszami na zbiory.
Liście orzecha włoskiego - właściwości
Na co są dobre liście orzecha włoskiego? Okazuje się, że to prawdziwa skarbnica cennych składników. Znajdziemy w nich między innymi olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe omega-3, flawonoidy, garbniki oraz sporo błonnika. Poza tym są pełne witamin i minerałów.
- działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo,
- mają właściwości przeciwzapalne,
- poprawiają trawienie,
- pomagają przy zatruciach pokarmowych, biegunce i wzdęciach,
- wspierają pracę układu krążenia,
- pozytywnie działają na kondycję skóry,
- pomagają zmniejszyć poziom glukozy.
- wspierają pracę mózgu i poprawiają pamięć.
- dodają energii.
Jeszcze więcej cennych właściwości liści orzecha włoskiego zobaczycie na krótkim filmie z Instagramowego profilu @/_ogrod_ziolowy_/.
Źródło: Instagram.com/_ogrod_ziolowy_/
Co zrobić z liśćmi orzecha włoskiego?
Aby skorzystać z powyższych cennych właściwości tych listków, należy przygotować z nich prosty napar. Aby to zrobić, wystarczy tylko zalać 1 łyżkę liści orzecha włoskiego wrzątkiem i parzyć przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wystarczy już tylko przecedzić napój i popijać go na ciepło lub zimno 1-2 razy dziennie.
Napar z liści orzecha włoskiego - przeciwwskazania
Mimo wszystkich dobroczynnych właściwości, ten napój nie jest polecany każdemu. Szczególnie daleko powinny się od niego trzymać alergicy, którzy mają uczulenie na orzechy. To bardzo ważne, gdyż u takich osób napar z liści orzecha włoskiego może być nie tylko niebezpieczny dla zdrowia ale stanowić zagrożenie życia. Poza tym nie powinny go pić kobiety w ciąży i karmiące.
Ponadto, nawet jeśli nie jesteście wśród wymienionych powyżej grup, to ważny jest umiar w piciu takiego napoju. Jego nadmiar może bowiem wywoływać ból brzucha, nudności, biegunkę czy wymioty.
















