Lubicie chrupać orzechy włoskie? Następnym razem zaryzykujcie i spróbujcie je namoczyć w wodzie, a efekt może was zaskoczyć. Tym prostym sposobem przygotujecie pyszny i wartościowy dla organizmu produkt, na bazie którego można zrobić wiele pyszności. Co więcej, przygotowany w domowym zaciszu będzie o wiele tańszy niż jego sklepowy odpowiednik. Zobaczcie, jakie to proste.

Co daje moczenie orzechów włoskich?

Choć zalewanie orzechów może wydawać się zbędne, gdyż tracimy wtedy ich wspaniałą chrupkość, to zdecydowanie warto to zrobić dla zdrowia. Okazuje się bowiem, że po namoczeniu orzechy stają się łatwiejsze do strawienia, a wszystkie zawarte w nich witaminy i minerały są znacznie lepiej przyswajalne. Dodatkowo, po zalaniu wodą i odczekaniu łatwo schodzi z nich gorzkawa skórka, więc mają też znacznie przyjemniejszy smak. Takie przygotowanie będzie więc cenne zarówno pod względem odżywczym, jak i smakowym. 

Jednak gdy już namoczycie orzechy włoskie w wodzie, możecie też przygotować z nich domowe mleko orzechowe. Jeśli nigdy nie próbowaliście tego przysmaku, koniecznie to zróbcie chociaż raz. Wystarczy tylko wszystko zblendować na gładką masę, a powstanie przepyszny i bogaty w wartości napój, za który w sklepach musimy zapłacić o wiele więcej. To jednak tylko ułamek zalet, bo korzyści z tego produktu będzie znacznie więcej.

Mleko orzechowe - właściwości

Czy mleko orzechowe jest zdrowe? I to jak! Tak przygotowany napój będzie świetnym zamiennikiem krowiego mleka dla tych, którzy mają po nim problemy żołądkowe. Taki produkt jest też cenny w diecie wegańskiej, gdyż zawiera cenne kwasy omega-3 i całe mnóstwo witamin. Dzięki takiemu bogatemu składowi, mleko z orzechów włoskich wspomaga metabolizm i dba o prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Jeśli więc macie w domu orzechy, koniecznie spróbujcie tego wyjątkowego przysmaku.

Prosty przepis na domowe mleko z orzechów włoskich

Jak zrobić mleko z orzechów włoskich? To banalnie proste. Wystarczy tylko zalać 1 szklankę obranych orzechów 3 szklankami wody i odstawić wszystko na noc. Następnego dnia zlewamy płyn i porządnie płuczemy orzechy, a potem zalewamy je ponownie 3 szklankami świeżej wody. Teraz dokładnie blendujemy całość na gładką masę i przededzamy przez gazę.

Tak przygotowane domowe mleko orzechowe będzie doskonałe nie tylko do kawy czy kakao, ale również jako baza na ciasto naleśnikowe, gofry czy placki. Z pozostałej pulpy zrobimy natomiast przepyszne ciasto lub chrupiące ciastka.