Choć wszyscy posiadacze szklarni i ogródków dobrze znają te dziko rosnące liście, to wciąż nie każdy je docenia, a to wielka strata. Zobaczcie, jak fantastyczne mają właściwości i do czego można je wykorzystać, a będziecie zaskoczeni. To prawdziwy skarb zupełnie za darmo.

Wartościowy "chwast" z ogródka

Ten ogródkowy skarb to nic innego jak dzikorosnące liście chrzanu, należące do rodziny kapustowatych, słynącej z cennych olejków eterycznych, które odpowiadają za wyrazisty smak i charakterny zapach tej zieleniny. Oprócz tego, znajdziemy w nich też wiele wartościowych składników, takich jak magnez, potas, selen i siarka, a mnóstwo witaminy C (znacznie więcej niż w cytrusach). Taki wartościowy skład w połączeniu z wyrazistym smakiem i aromatem sprawiają, że aż żal nie wykorzystać tego składnika w kuchni.

Liście chrzanu do przetworów i nie tylko

Każdy, kto co roku pichci domowe przetwory w słoikach, doskonale wie, że te liście fantastycznie podbiją smak kiszonych i marynowanych ogórków, rzodkiewek czy buraków, jednak to niejedyny sposób na ich wykorzystanie. Okazuje się, że można chrupać je na surowo, jako składnik surówek i sałatek. Co więcej, można ich używać zamiast kapusty do gołąbków, a dzięki temu danie wyjdzie jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Jak stosować liście chrzanu? Inne sposoby

Zastosowanie liści chrzanu nie kończy się jednak na gotowaniu, gdyż można je też wykorzystać w kuchni w nieco innym celu. Co można robić z liśćmi chrzanu? Dawniej służyły do owijania żywności, aby przedłużać w ten sposób jej świeżość. Wszystko za sprawą bakteriobójczych właściwości tej zieleniny, dzięki którym zawinięty w liście chrzanu ser czy chleb znacznie wolniej się psuł.

Warto też przenieść je z kuchni do łazienki, gdyż liście chrzanu działają przeciwbólowo, stąd już wiele lat temu robiono z nich okłady na bóle reumatyczne. Taki chrzanowy kompres szybko przynosił ulgę, bo nie tylko rozgrzewał, ale i odkażał obolałe miejsca.