Orzechy włoskie to genialny dodatek do wielu dań, nie tylko ze względu na smak i chrupkość, ale przede wszystkim przez cenne wartości odżywcze. Warto więc sypać je do wszelkich ciast, deserów i sałatek, jednak należy pamiętać, że dość szybko się psują. Aby maksymalnie wydłużyć ich wszystkie walory, możecie zastosować pewien sprytny patent. Dzięki niemu będą pyszne i chrupiące nawet do 3 lat.

Jak przechowywać orzechy włoskie? Podstawowe zasady

Jeśli macie duży zapas własnych orzechów w łupinkach, lepiej ich nie obierajcie tylko przechowujcie w skorupkach, gdyż to właśnie one chronią orzeszki przed światłem słonecznym i wilgotnością. Co więcej, ta naturalna otoczka jest też skuteczną barierą dla groźnych patogenów. Należy jednak pamiętać, że najlepiej schować orzechy włoskie w łupinach do zimnego, suchego i ciemnego miejsca bez dostępu do bezpośredniego nasłonecznienia.

Tak przechowywane zachowają świeżość przez około 3 miesiące, a gdy schowamy je do lodówki - nawet 12 miesięcy. Jest jednak jest pewien sposób, aby jeszcze bardziej wydłużyć ten czas. Zobaczcie, co należy zrobić.

Najlepszy sposób na przechowywanie orzechów włoskich

ale czy zastanawialiście się kiedyś, czy orzechy włoskie można mrozić? Okazuje się, że tak i to właśnie taka forma przechowywania pozwala maksymalnie wydłużyć ich trwałość. Ważne tylko, aby najpierw je obrać ze skorupki, a potem przesypać do woreczka strunowego z suwakiem lub szczelnie zamykanego pojemnika, gdzie nie będą miały dostępu do powietrza. Tak przechowywane mrożone orzechy włoskie zachowają świeżość nawet do 3 lat.

Co więcej, w ten sam sposób można też zamrozić pistacje. Trzeba tylko zwrócić uwagę, aby nigdy nie zamrażać ponownie orzechów po rozmrożeniu, gdyż wtedy z pewnością nie będą nadawały się już do spożycia.