Nie ma lepszego dodatku do sałatki czy surówki niż garstka chrupiących orzechów włoskich. Jeśli więc jesteście tymi szczęściarzami, którzy mają dostęp do własnych orzechów, koniecznie zbierajcie je w sezonie, aby mieć duży zapas na cały rok. Wcześniej jednak warto je upiec w piekarniku, bo pomoże to rozwiązać bardzo częsty i uporczywy problem.
Orzechy włoskie - właściwości
Zanim zabierzemy się za pieczenie, zacznijmy od tego, dlaczego warto jeść orzechy włoskie. Nie wszyscy znają bowiem ich właściwości, a jest ich całe mnóstwo. Lista korzyści jest tak długa, że zachęci każdego:
- działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
- mają właściwości grzybobójcze,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- pozytywnie wpływają na układ nerwowy,
- dbają o prawidłową pracę układu krążenia,
- poprawiają wygląd skóry i włosów.
Po co piec orzechy włoskie w łupinach?
Wszyscy wiedzą, że warto zapiekać obrane orzechy w piekarniku, aby nadać im smaku i aromatu, ale mało kto zastanawia się, czy orzechy włoskie można piec w łupinkach. Okazuje się, że to genialny pomysł, rozwiązujący popularny problem. Wiele osób zbiera bowiem własne orzechy i zostawia je do wysuszenia na parapecie, ale wtedy po kilku dniach mogą zacząć pleśnieć. W takich sytuacjach pieczenie całych orzechów pomaga się pozbyć z nich wilgoci i zapobiega powstawaniu pleśni. Należy jednak wiedzieć, jak to zrobić, aby wyszło idealnie.
Jak suszyć orzechy włoskie w piekarniku?
Aby wysuszyć orzeszki, należy rozgrzać piekarnik do 60 stopni i uchylić jego drzwiczki. Ile czasu piec orzechy włoskie? Niestety przyda się tu trochę cierpliwości, bo porządne wysuszenie zajmuje około 2-3 godziny. Po takim przygotowaniu łatwo je rozłupiecie i obierzecie ze skorupek.