Garstka orzechów włoskich potrafi wzbogacić każde danie i dodać charakteru nawet najbardziej mdłym sałatkom czy surówkom. Taki chrupiący dodatek świetnie wpływa też na konsystencję dań oraz ich wygląd. Najgorsze jest jednak rozłupywanie twardych jak skała skorupek, które rozpryskują się po całej kuchni. Nie musi to tak wyglądać. Wystarczy zastosować prosty sposób, aby wszystko przebiegło gładko i bez bałaganu dookoła.

Orzechy włoskie - właściwości

Zanim przejdziemy do obierania, zacznijmy od tego, dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Jeśli jeszcze nie znacie ich potencjału, koniecznie musicie nadrobić zaległości, co okazuje się, że smak to tylko niewielki procent wszystkich zalet tego produktu. Regularnie włączanie go do jadłospisu, przynosi szereg korzyści całemu organizmowi:

  • wspomagają procesy myślowe,

  • mają właściwości antybakteryjne,

  • łagodzą skutki stresu,

  • pooprawiają wygląd skóry i włosów,

  • wzmacniają stawy,

  • wspierają układ krążenia,

  • pomagają przy dolegliwościach żołądkowych.

Jak najlepiej rozłupywać orzechy włoskie?

Aby skorzystać z powyższych właściwości, musimy tylko schrupać kilka sztuk tych chrupiących produktów codziennie. Jak najłatwiej wyłuskać orzechy włoskie? Choć może to brzmieć dziwnie, pomoże w tym wytłaczanka do jajek. Wystarczy włożyć orzeszki w łupinach do wgłębień na jajka i dopiero wtedy rozbijać je młotkiem, a dzięki temu odpadające skorupki nie będą odskakiwały dookoła, tylko zostaną w kartonowym pojemniczku. W ten sposób obieranie orzechów przejdzie zdecydowanie łatwiej, a po wszystkim wystarczy tylko opróżnić pojemnik po jajkach lub ewentualnie wyrzucić go razem z zawartością.