Niektórzy robią kanapki z serem, inny wolą wędlinę, ale nie brakuje też takich, którzy wybierają różnego rodzaju smarowidła do chleba. Może być to serek kanapkowy lub kremowa pasta jajeczna, rybna, czy taka z awokado. Mało znanym, a smacznym i cennym dla zdrowia pomysłem są jednak też kanapki z pastą z pestek dyni. Zobaczcie, jak zrobić takie zielone smarowidło, a pokochacie je od pierwszego spróbowania. Skorzysta też na tym cały organizm.
Dlaczego warto jeść pestki dyni?
Pasta z pestek dyni będzie nie tylko smacznym dodatkiem do kanapek, ale i prawdziwym wsparciem dla całego organizmu. Wszystko to dlatego, że dyniowe pestki zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Przede wszystkim znajdziemy z nich wiele minerałów, takich jak potas, żelazo, wapń, cynk i fosfor, a do tego witaminy K, A, C i E oraz te z grupy B. Wszystkie te składniki sprawiają, że pestki dyni przynoszą mnóstwo korzyści:
- działają przeciwpasożytniczo,
- mają właściwości przeciwzapalne,
- wzmacniają włosy, skórę i paznokcie,
- poprawiają trawienie,
- pozytywnie wpływają na nerki,
- wzmacniają kości i zęby,
- zapewniają zdrowy sen.
Jak zrobić pastę z pestek dyni?
Aby przygotować pastę z pestek dyni, przede wszystkim trzeba je najpierw uprażyć, bo to właśnie ta czynność sprawia, że nabierają smaku i aromatu. Mając taką bazę, wystarczy już tylko zblendować pestki z odrobiną oliwy i soku z cytryny oraz porządną ilośćią kremowego serka. Może to być zwykły serek śmietankowy do smarowania kanapek, ale jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj aksamitne mascarpone z kubeczka. Taki serek będzie genialną bazą do kremowej pasty i po zblendowaniu z prażonymi pestkami i oliwą, stworzy jedwabiście gładkie smarowidło.
Ważne są tu jednak przyprawy, bo bez nic pasta nie będzie wyrazista i pełna smaku. Zastosujcie więc czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz, a jeśli lubicie, dorzućcie do tego również małą szczyptę chili lub nieco pieprzy cayenne. Dobrym dodatkiem będzie też nieco tartego parmezanu lub sera grana padano, dzięki któremu pasta z pestek dyni zyska jeszcze mocniejszy smak.
Prosty przepis na pastę z pestek dyni
Składniki:
- 150 g pestek dyni,
- 150 g serka mascarpone,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od uprażenia pestek dyni na suchej patelni. Gdy się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć, wyłączcie palnik i odstawcie prażone pestki do ostygnięcia.
- W międzyczasie obierzcie czosnek i przeciśnijcie go przez praskę do miski z serkiem mascarpone. Posiekajcie też natkę pietruszki i również wsypcie ją do naczynia. Wlejcie tam także oliwę i sok z cytryny oraz dodajcie sól i pieprz.
- Do wszystkich składników dosypcie przestudzone prażone pestki dyni i zblendujcie całośc na gładką pastę. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, wlejcie odrobinę więcej oliwy i ponownie zmiksujcie. Spróbujcie też smaku pasty i opcjonalnie doprawcie całość większą ilością soli.
- Gotową pastę przekładamy do miseczki i przykrywamy folią lub trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiczku. Najlepiej spożyć ją w ciągu 3-4 dni.
Do czego wykorzystać pestki dyni? Inne pomysły
A gdy pasta z pestek dyni już się wam znudzi, to możecie wykorzystać te cenne drobinki również do posypywania sałatek, jogurtu, owsianki, a także różnego rodzaju domowych wypieków. Świetnie sprawdzą się one także do przygotowania zdrowych ciasteczek, batoników i innych fit deserów.



















