Niektórzy robią kanapki z serem, inny wolą wędlinę, ale nie brakuje też takich, którzy wybierają różnego rodzaju smarowidła do chleba. Może być to serek kanapkowy lub kremowa pasta jajeczna, rybna, czy taka z awokado. Mało znanym, a smacznym i cennym dla zdrowia pomysłem są jednak też kanapki z pastą z pestek dyni. Zobaczcie, jak zrobić takie zielone smarowidło, a pokochacie je od pierwszego spróbowania. Skorzysta też na tym cały organizm. 

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Pasta z pestek dyni będzie nie tylko smacznym dodatkiem do kanapek, ale i prawdziwym wsparciem dla całego organizmu. Wszystko to dlatego, że dyniowe pestki zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Przede wszystkim znajdziemy z nich wiele minerałów, takich jak potas, żelazo, wapń, cynk i fosfor, a do tego witaminy K, A, C i E oraz te z grupy B. Wszystkie te składniki sprawiają, że pestki dyni przynoszą mnóstwo korzyści:

  • działają przeciwpasożytniczo,
  • mają właściwości przeciwzapalne,
  • wzmacniają włosy, skórę i paznokcie,
  • poprawiają trawienie,
  • pozytywnie wpływają na nerki,
  • wzmacniają kości i zęby,
  • zapewniają zdrowy sen.

Jak zrobić pastę z pestek dyni?

Aby przygotować pastę z pestek dyni, przede wszystkim trzeba je najpierw uprażyć, bo to właśnie ta czynność sprawia, że nabierają smaku i aromatu. Mając taką bazę, wystarczy już tylko zblendować pestki z odrobiną oliwy i soku z cytryny oraz porządną ilośćią kremowego serka. Może to być zwykły serek śmietankowy do smarowania kanapek, ale jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj aksamitne mascarpone z kubeczka. Taki serek będzie genialną bazą do kremowej pasty i po zblendowaniu z prażonymi pestkami i oliwą, stworzy jedwabiście gładkie smarowidło.

Ważne są tu jednak przyprawy, bo bez nic pasta nie będzie wyrazista i pełna smaku. Zastosujcie więc czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz, a jeśli lubicie, dorzućcie do tego również małą szczyptę chili lub nieco pieprzy cayenne. Dobrym dodatkiem będzie też nieco tartego parmezanu lub sera grana padano, dzięki któremu pasta z pestek dyni zyska jeszcze mocniejszy smak. 

Prosty przepis na pastę z pestek dyni

Składniki:

  • 150 g pestek dyni,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od uprażenia pestek dyni na suchej patelni. Gdy się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć, wyłączcie palnik i odstawcie prażone pestki do ostygnięcia. 
  2. W międzyczasie obierzcie czosnek i przeciśnijcie go przez praskę do miski z serkiem mascarpone. Posiekajcie też natkę pietruszki i również wsypcie ją do naczynia. Wlejcie tam także oliwę i sok z cytryny oraz dodajcie sól i pieprz. 
  3. Do wszystkich składników dosypcie przestudzone prażone pestki dyni i zblendujcie całośc na gładką pastę. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, wlejcie odrobinę więcej oliwy i ponownie zmiksujcie. Spróbujcie też smaku pasty i opcjonalnie doprawcie całość większą ilością soli. 
  4. Gotową pastę przekładamy do miseczki i przykrywamy folią lub trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiczku. Najlepiej spożyć ją w ciągu 3-4 dni.

Do czego wykorzystać pestki dyni? Inne pomysły

A gdy pasta z pestek dyni już się wam znudzi, to możecie wykorzystać te cenne drobinki również do posypywania sałatek, jogurtu, owsianki, a także różnego rodzaju domowych wypieków. Świetnie sprawdzą się one także do przygotowania zdrowych ciasteczek, batoników i innych fit deserów.