Zamiast po raz kolejny lepić z mięsa mielonego kotlety, dodajcie kilka składników, a stworzycie przepyszną pieczeń. To danie robi się niemal samo i wystarczy włożyć je do piekarnika, więc nie musicie już stać nad patelnią i przerzucać kotlecików czy pulpetów. Co więcej pięknie prezentuje się na stole i zawsze robi wielkie wrażenie, a roboty jest tyle co, nic.
Jak upiec pieczeń z mięsa mielonego?
Zdecydowanie najpopularniejszym przepisem na pieczone mięso mielone jest pieczeń rzymska, jednak wystarczy parę dodatków i można zrobić coś jeszcze smaczniejszego i piękniej wyglądającego po rozkrojeniu. Wystarczy doprawić mięso mielone, a potem rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. W ten sposób powstanie idealna baza do rolady, w którą możemy zawinąć wszystkie ulubione farsze. Po upieczeniu taka rolada z mięsa mielonego będzie nie tylko pyszna, ale i pięknie zaprezentuje się po pokrojeniu na plastry. Zobaczcie pełny przepis i odtwórzcie go w swoich kuchniach.
Prosty przepis na pieczeń z mięsa mielonego
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka,
- 100 ml mleka,
- 1,5 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu mielonego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 3 łyżeczki ostrej musztardy,
- 150 g boczku wędzonego w cienkich plastrach,
- pół papryki czerwonej,
- 1 marchewka,
- 200 g sera żółtego.
Przygotowanie:
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut do namoczenia. W tym czasie kroimy w cienkie paseczki paprykę oraz obraną marchewkę. Namoczoną bułkę odciskamy na nadmiaru mleka i dodajemy do mięsa mielonego, razem z jakiem i wszystkimi przyprawami. Całość dokładnie wyrabiamy w dłoniach na jednolitą masę.
Gotowe mięso wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem i wałkujemy na kształt prostokąta. Następnie delikatnie zdejmujemy górną warstwę papieru, po czym smarujemy mięsny spód musztardą. Na tym układamy cienkie plasterki boczku i paseczki pokrojowych warzyw. Wszystko posypujemy tartym żółtym serem, po czym zawijamy jak roladę, otoczoną szczelnie papierem do pieczenia. Dodatkowo owijamy też drugą warstwą, tym razem z folii aluminiowej.
Gotowa rolada z mięsa mielonego trafia na blachę, a na niej do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wszystko pieczemy przez około 1,5 h, po czym wyjmujemy, lekko studzimy i dopiero wtedy ostrożnie rozwijamy z warstwy folii i papieru.