Zamiast po raz kolejny lepić z mięsa mielonego kotlety, dodajcie kilka składników, a stworzycie przepyszną pieczeń. To danie robi się niemal samo i wystarczy włożyć je do piekarnika, więc nie musicie już stać nad patelnią i przerzucać kotlecików czy pulpetów. Co więcej pięknie prezentuje się na stole i zawsze robi wielkie wrażenie, a roboty jest tyle co, nic.

Jak upiec pieczeń z mięsa mielonego?

Zdecydowanie najpopularniejszym przepisem na pieczone mięso mielone jest pieczeń rzymska, jednak wystarczy parę dodatków i można zrobić coś jeszcze smaczniejszego i piękniej wyglądającego po rozkrojeniu. Wystarczy doprawić mięso mielone, a potem rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. W ten sposób powstanie idealna baza do rolady, w którą możemy zawinąć wszystkie ulubione farsze. Po upieczeniu taka rolada z mięsa mielonego będzie nie tylko pyszna, ale i pięknie zaprezentuje się po pokrojeniu na plastry. Zobaczcie pełny przepis i odtwórzcie go w swoich kuchniach.

Prosty przepis na pieczeń z mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 100 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 150 g boczku wędzonego w cienkich plastrach,
  • pół papryki czerwonej,
  • 1 marchewka,
  • 200 g sera żółtego.

Przygotowanie:

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut do namoczenia. W tym czasie kroimy w cienkie paseczki paprykę oraz obraną marchewkę. Namoczoną bułkę odciskamy na nadmiaru mleka i dodajemy do mięsa mielonego, razem z jakiem i wszystkimi przyprawami. Całość dokładnie wyrabiamy w dłoniach na jednolitą masę.

Gotowe mięso wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy drugim kawałkiem i wałkujemy na kształt prostokąta. Następnie delikatnie zdejmujemy górną warstwę papieru, po czym smarujemy mięsny spód musztardą. Na tym układamy cienkie plasterki boczku i paseczki pokrojowych warzyw. Wszystko posypujemy tartym żółtym serem, po czym zawijamy jak roladę, otoczoną szczelnie papierem do pieczenia. Dodatkowo owijamy też drugą warstwą, tym razem z folii aluminiowej. 

Gotowa rolada z mięsa mielonego trafia na blachę, a na niej do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wszystko pieczemy przez około 1,5 h, po czym wyjmujemy, lekko studzimy i dopiero wtedy ostrożnie rozwijamy z warstwy folii i papieru.