Zamiast piec wymyślne ciasta i martwić się, że opadną lub wyjdą z zakalcem, lepiej ułatwić sobie życie i wybrać ten prosty deser bez pieczenia. Ta kakaowa rolada z kremem wygląda jak z dobrej cukierni, a powstaje z kilku prostych składników i to dosłownie w kilkanaście minut. Potem jednak musimy uzbroić się w trochę cierpliwości, bo najlepiej smakuje po porządnym schłodzeniu.
Jak zrobić roladę bez pieczenia?
Niemal każda rolada z kremem powstaje na bazie ciasta biszkoptowego, ale wcale nie musicie go piec, bo da się to zrobić znacznie sprytniej i równie smacznie. Wystarczy tylko rozgnieść herbatniki i wymieszać je z mlekiem, masłem oraz odrobiną kakao, a powstanie przepyszny spód, w który łatwo zawiniecie krem.
Jak zrobić dobry krem do rolady?
Kiedy mamy już gotowy szybki spód bez pieczenia, zostaje nam już tylko zrobić krem, a najprostszy powstanie z połączenia śmietanki kremówki, serka mascarpone i cukru pudru. Wszystkie te składniki stworzą pyszną i stabilną masę, która idealnie sprawdzi się do zawinięcia z kakaowym ciastem na zimno. Zobaczcie dokładny przepis na roladę z kremem i spróbujcie sami.
Przepis na roladę z kremem bez pieczenia
Składniki:
na spód:
- 2 opakowania herbatników,
- 1,5 szklanki mleka,
- 3 łyżki kakao (+ 2 łyżki do dekoracji),
- 3 łyżki roztopionego masła.
na krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%,
- 400 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, a gdy jest już prawie sztywna, łączymy ją z serkiem mascarpone. Pod koniec miskowania dodajemu cukier puder i schładzamy gotowy krem w lodówce.
W międzyczasie kruszymy herbatniki i zalewamy je mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy z kakao i płynnym masłem do momentu, aż stworzy się gładka, jednolita masa.
Tak przygotowaną masę wykładamy na duży arkusz papieru do pieczenia, a następnie przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i wałkujemy. Gdy uzyskamy już równy placek, zdejmujemy górną warstwę papieru i smarujemy spód kremem, po czym delikatnie zwijamy roladę.
Tak przygotowane ciasto bez pieczenia dobrze jest schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Gotowa rolada z kremem świetnie prezentuje się sama w sobie, ale warto ją posypać po wierzchu kakao.