Zamiast piec wymyślne ciasta i martwić się, że opadną lub wyjdą z zakalcem, lepiej ułatwić sobie życie i wybrać ten prosty deser bez pieczenia. Ta kakaowa rolada z kremem wygląda jak z dobrej cukierni, a powstaje z kilku prostych składników i to dosłownie w kilkanaście minut. Potem jednak musimy uzbroić się w trochę cierpliwości, bo najlepiej smakuje po porządnym schłodzeniu. 

Jak zrobić roladę bez pieczenia?

Niemal każda rolada z kremem powstaje na bazie ciasta biszkoptowego, ale wcale nie musicie go piec, bo da się to zrobić znacznie sprytniej i równie smacznie. Wystarczy tylko rozgnieść herbatniki i wymieszać je z mlekiem, masłem oraz odrobiną kakao, a powstanie przepyszny spód, w który łatwo zawiniecie krem.

Jak zrobić dobry krem do rolady?

Kiedy mamy już gotowy szybki spód bez pieczenia, zostaje nam już tylko zrobić krem, a najprostszy powstanie z połączenia śmietanki kremówki, serka mascarpone i cukru pudru. Wszystkie te składniki stworzą pyszną i stabilną masę, która idealnie sprawdzi się do zawinięcia z kakaowym ciastem na zimno. Zobaczcie dokładny przepis na roladę z kremem i spróbujcie sami.

Przepis na roladę z kremem bez pieczenia

Składniki:

na spód:

  • 2 opakowania herbatników,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżki kakao (+ 2 łyżki do dekoracji),
  • 3 łyżki roztopionego masła.

na krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, a gdy jest już prawie sztywna, łączymy ją z serkiem mascarpone. Pod koniec miskowania dodajemu cukier puder i schładzamy gotowy krem w lodówce.

W międzyczasie kruszymy herbatniki i zalewamy je mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy z kakao i płynnym masłem do momentu, aż stworzy się gładka, jednolita masa. 

Tak przygotowaną masę wykładamy na duży arkusz papieru do pieczenia, a następnie przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i wałkujemy. Gdy uzyskamy już równy placek, zdejmujemy górną warstwę papieru i smarujemy spód kremem, po czym delikatnie zwijamy roladę.

Tak przygotowane ciasto bez pieczenia dobrze jest schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Gotowa rolada z kremem świetnie prezentuje się sama w sobie, ale warto ją posypać po wierzchu kakao.